понедељак, 17. фебруар 2014.

Dio Crnogoraca protiv davanja u zakup Mamule

Dio Crnogoraca protiv davanja u zakup Mamule


Napušteni otok Lastavica, s utvrdom Mamula, na ulasku u Bokokotorski zaljev, uskoro bi mogao dobiti novog vlasnika, nakon što je crnogorska Vlada raspisala natječaj za dugoročni zakup i gradnju elitnog hotela na tom otoku.

Međutim, tome se protivi skupina građana, nevladine udruge, ali i dio vlasti općine Herceg-Novi, koji smatraju da će gradnja narušiti povijesni, kulturni i turistički značaj otoka.

Mamula je napušteni otok i idiličan ambijent, smješten između Prevlake i Luštice te utvrda Oštro i Arza, i predstavlja dio kontrolne linije ulaska u Boku.

Galebove, agave i narcise, koji dominiraju tvrđavom, prema planu crnogorske Vlade, zamijenit će hotel sa pet zvjezdica. Dio građana Herceg-Novog to ne želi.

"Zalažemo se za to da to ne bude samo hotel dostupan eliti, već da bude dostupan svim građanima, da mogu da izvuku beneficiju i uživaju u kulturnom dobru i naslijeđu", kaže Mirko Lazarević iz Grupe građana za očuvanje Mamule.

Zloglasni zatvor i logor

Riječ je o nekadašnjem zloglasnom zatvoru, koji je, kako podsjeća Al Jazeerina reporterka Milica Marinović, kao utvrdu još polovicom 19. stoljeća izgradila Austro-Ugarska. Potom su je talijanske okupacijske snage, tijekom Drugog svjetskog rata, pretvorile u koncentracijski logor, kroz koji je prošlo nekoliko tisuća zatočenika.

Mamula je već desetljećima napuštena, ali je unatoč tomu omiljeno turističko izletište. U međuvremenu je najmanje 1000 građana potpisalo peticiju da se natječaj za zakup Mamule poništi.

"Ne radi se samo o Mamuli. Mislim da smo propustili mnogo prilika da reagujemo i da je posljednji čas da se reaguje u tom smislu da se zaštiti ono što su nam naši preci ostavili", navodi stanovnica Herceg-Novog Snežana, dok njen sugrađanin Eduardo upozorava kako će "doći samo elita, napraviti pristaništa, dovesti jahte i drugi neće moći da dođu".

Dugogodišnji zakup

Prema Vladinom planu, otok se daje u zakup na 30 do 90 godina za gradnju hotela otvorenog tipa. Tvrde kako se neće narušiti gabariti utvrde.

"Obavezujući kriterijum za ponuđače bio je da mora imati ekspertski tim sa referencama u rekonstrukciji sličnih kulturnih dobara u turističke svrhe", ukazuje Predrag Jelušić iz crnogorskog Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Međutim, nevladin sektor tomu ne vjeruje te objašnjavaju kako je Mamula memorijalni spomenik i "bafer zona" Kotora, grada pod zaštitom UNESCO-a. Kao takva, tvrde, ne može trpjeti promjene planirane gradnjom heliodroma.

"Sama studija je dosta kontradiktorna, jer se navodi očuvanje gabarita i pejzaža. Uvođenje heliodroma nije mala intervencija, i to je nešto što će sigurno uticati na pejzaž ostrva", upozorava Aleksandra Kapetanović iz nevladine udruge Expeditio.

Na izvanrednoj sjednici o svemu će raspravljati Skupština grada, jer i dio delegata traži da se natječaj poništi i utvrda vrati na korištenje općini.

"U tom slučaju bi lokalna samouprava, u saradnji sa nevladinim sektorom, obavila više javnih rasprava u kojima bi se na najbolji način definisalo kako u budućnosti koristiti ovo ostrvo", navodi Danijela Đurović, predsjednica Skupštine opštine Herceg-Novi.

Mještani strahuju da će Mamula završiti kao susjedno utvrđenje Arza, koje je 2005. godine, zajedno s okolnom zemljom, prodato ruskom vlasniku i od tada, tvrde, zatvoreno za posjetitelje.

Нема коментара:

Постави коментар