четвртак, 6. март 2014.

Sa biznis foruma na Kopaoniku: IT ključni faktor za uspeh nacije

Sa biznis foruma na Kopaoniku: IT ključni faktor za uspeh nacije


Razvoj informaciono- komunikacionih tehnologija veoma je važan za ekonomiju zemlje, a u Srbiji bi u narednom periodu trebalo više da se ulaže u tu oblast.

Sa biznis foruma na Kopaoniku: IT - ključni faktor za uspeh nacije

Trebalo bi da se radi na obuci kadrova, poboljšanju infrastrukture, kao i omogući formiranje širokopojasne mreže, saglasni su učesnici panela "Industrijska politika u IKT sektoru" na Kopanik biznis forumu.

Direktor operacija IBM-a Miloš Nikolić ukazao je da bi država trebalo da bude veći korisnik IT usluga , kao i da se više investira u IT sektor. Takođe je naveo da bi trebalo razmotriti i veće investicije u obrazovanje, u oblast razvoja i istraživanja, čime bi se smanjilo tehnološko zaostajanje za drugim državama.

Generalni direktor Kompanije Hjulit Pakard Miloš Đurković naveo je da bi sistem obrazovanja trebalo da se unapredi i da je on odavno prevaziđen, kao i da bi država trebalo da bude pokretač investicija.

- IT biće ključni faktor za uspeh ekonomije jedne nacije, i ta oblast predstavlja ključni pokretač inovacija - kazao je Đurković.

Predsednik Upravnog odbora RATEL-a Jovan Radunović naveo je da bi država trebalo da obezbedi formiranje nacionalne širokopojasne mreže, kako bi se objedinili svi državni i telekomunikacioni kapaciteti u okviru jedinstvenog sistema koji bi obezbedio sve ono što je neophodno za elektronsku upravu. On je rekao da je država prepoznala značaj toga budući da je objavljeno da je formirano telo kojie će raditi na realizaciji toga.

Ako se za 10 odsto poveća širokopojasni pristup i BDP će se povećati, dodao je on.

Radunović je ukazao i da će korišćenje interneta rasti ako se poboljša infrastruktura, kao i da je važno da je tržziste otvoreno i da postoji tehnološka neutralnost.

Direktor kompanije VIP mobile Dejan Turk ocenio je da je važno da postoji liberalizacija tržišta, a direktor Telenora Uve Fredhajm da postoji dobra zakonska regulativa i dobra sektorska saradnja.

Generalni direktor kompanije Algotek Aleksandar Bakoč naveo je kao bitan faktor edukaciju mladih, kao i nove ideje i korišćenje svih mogućnosti za razvoj IT sektora i usluga.

Na pitanje ša misle o tome da li Telekom treba prodati Radunović je rekao da treba razmotriti da li ovaj operater može da bude konkurentan i da se pokazalo da on to pokušava da bude.

Bakoč je naveo da u toj kompaniji rade kvalitetni ljudi, ali da je "bolji put da se proda", dok je Nikolić naveo da je jedan od parametara koji gledaju investitori prihod po zaposlenom, a da situacija u Telekomu ukazuje na "hitan momenat akcije reorganizacije unutar same kompanije".

Нема коментара:

Постави коментар