среда, 12. март 2014.

Zemlje u razvoju koče privredu

Zemlje u razvoju koče privredu


Bez obzira na veliko zalaganje razvijenih zemalja u pogledu privrednog oporavka, ovogodišnji globalni ekonomski rast biće u najbolju ruku skroman.

Rast će biti skroman zbog usporavanja privredne aktivnosti zemalja u usponu, ocenila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

U saopštenju OECD-a se navodi da će ovogodišnja ekstremno hladna zima koja je pogodila SAD kao i povećanje takse za dodatu vrednost (PDV) koja stupa na snagu u Japanu od 1. aprila imati uticaja na ritam daljeg globalnog privrednog rasta, preneo je Rojters.

Zbog toga se u izveštaju preporučuje Evropskoj centralnoj banci kao i Japanskoj banci da se i dalje drže dosadašnje politike monetarnog prilagođavanja, čak i da je pojačaju, naglasivši da američke Federalne rezerve imaju razloga da započnu sa okončanjem programa otkupa obveznica.

OECD procenjuju da će privredni rast u najvećim ekonomijama razvijenih zemalja biti "malo usporeniji nego u drugom semestru 2013. ali daleko bolji nego krajem 2012. početkom 2013".

S obzirom na činjenicu da ekonomije u usponu predstavljaju danas polovinu svetske ekonomije, kao i osrednje rezultate u pogledu privrednog rasta u najvećim privredima zemalja sa rastućom ekonomijom, svetska privreda u kratkoročnom periodu zabeležiće skroman rast, dodaje se u saopštenju.

OECD prognozira da će privredni rast SAD u prvom tromesečiju ove godine biti 1,7 odsto na godišnjem nivou , što je pad u odnosu na poslednji kvartal 2013. kada je on iznosio 2,4 odsto koje se tumači kao posledica ekstremno hladne zime.

Prognoza OECD-a za privredni rast Japana za prvo tromesečje ove godine je 4,8 odsto i to zahvaljujući potrošačkom bumu uoči aprilskog rasta PDV-a. Prema prognozi ove organizacije, privredni rast u prvom kvartalu ove godine u najvećoj ekonomiji evrozone Nemačkoj biće 3,7 odsto , a u drugom 2,5 odsto.

U Francuskoj privredni rast u prvom tromesečju ove godine neće biti viši od 0,7 odsto a u drugom 0,1 odsto. Velika Britanija imaće i u prvom i drugom kvartalu ekonomski rast od 3,3 odsto, ocenio je OECD.

U pojednim ekonomija u usponu vidljivo je usporavanje privredne aktivnosti pre svega usled odliva kapitala. Brazil, Indija, Južnoafrička Republika i Turska su bile primorane da povećaju kamatnu stopu kako bi nadoknadili odliv kapitala.

OECD izražava zabrinutost u pogledu rizika usporavanja privrednog rasta u Kini ukoliko se ne otklone slabosti finasijskog sistema druge ekonomije sveta.

Нема коментара:

Постави коментар