четвртак, 20. март 2014.

Većina porodičnih firmi posluje manje od 20 godina

Većina porodičnih firmi posluje manje od 20 godina


U Srbiji oko 60 odsto porodičnih firmi posluje manje od 20 godina i mlađe generacije retko se odlučuju da nastave posao svojih roditelja, pokazuje istraživanje koje su sproveli VIP mobile, PR agencija "Chapter4" i Centar za edukaciju Pro educa, uz podršku Privredne komore Srbije (PKS).

Generalni direktor "Chaper4" Tamara Bekčić rekla je, na današnjoj prezentaciji rezultata istraživanja u Pres centru UNS-a, da ostale firme traju od 20 do 49 godina. Trenutni vlasnici su osnovali 84,5 odsto ukupnog broja firmi, dok je samo 11,9 odsto nasleđeno, a 3,6 odsto je kupljeno.

Ona je istakla da podaci ukazuju da u 67,9 odsto firmi rukovodi prvi vlasnik, dok u 29,2 odsto firmi upravlja druga generacija, a samo u 2,4 odsto preduzeća rukovodi treća generacija, što ukazuje da mali broj njih prelazi na podmladak i postavlja se pitanje njihove budućnosti.

Bekčićeva je istakla da porodične firme u svetu čine 70 odsto svih preduzeća i zapošljavaju 80 odsto radne snage, dok je taj procenat u Srbiji i okolnim zemljama mnogo manji.

Pri donošenju odluka, vlasnici porodičnih firmi najviše poverenja imaju u članove svoje porodice sa kojima se konsultuju u 44,6 odsto slučajeva, dok 23,2 odsto samostalno odlučuje, a 32,1 odsto se savetuje sa drugim stručnjacima.

Vlasnici samo u 25 odsto slučajeva zapošljavaju menadžere sa strane, dok su radnici gotovo isključivo članovi familije. Posledice ekonomske krize osetilo je 81 odsto firmi, kod 39 odsto su zbog toga smanjeni prihodi, ali je isti procenat kompanija uspeo i da poveća prihode.

Kao najveće poslovne izazove, vlasnici su naveli pronalaženje kvalitetnih radnika, visoke obaveze prema državi, administrativne i teškoće pri dobijanju kredita, jaku konkurenciju...

Samo jedna četvrtina tih firmi je izvozno orijentisana, a svoje strateške planove u poslednjih šest meseci revidiralo je 48,8 preduzeća, dok svako deseto preduzeće nema strateški poslovni plan. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 170 uspešnih firmi.

Direktor marketinga kompanije VIP mobile, Vojislav Lalić istakao je da porodične firme predstavljaju veliki potencijal za razvoj srpske ekonomije i najavio da će 9. aprila biti održan veliki VIP forum o porodičnim firmama.

Na tom skupu će predavači iz čitavog regiona držati radionice za predstavnike porodičnih firmi iz cele Srbije, kako bi se vlasnici lakše snašli pred poslovnim izazovima i lakše mogli da donose važne poslovne odluke vezane za razvoj njihovog biznisa.

Нема коментара:

Постави коментар