четвртак, 13. март 2014.

Stagnacija indeksa, investitori oprezni

Stagnacija indeksa, investitori oprezni


Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer ulagači nisu bili voljni značajnije mijenjati pozicije zbog ukrajinske krize i slabljenja kineskog gospodarstva.

Dow Jones oslabio je 11 bodova, ili 0,07 posto, na 16.340 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,03 posto, na 1.868 bodova, a Nasdaq indeks 0,37 posto, na 4.323 boda.

I dalje traju napetosti između zapadnih zemalja i Rusije u vezi Ukrajine. Europska unija usuglasila je u srijedu okvir za svoje prve sankcije Rusiji od Hladnoga rata, što predstavlja jaču reakciju na ukrajinsku krizu nego što se očekivalo i označava solidarnost s Washingtonom u naporu da se natjera Moskvu da plati za zauzimanje Krima.

Ulagače zabrinjavaju i naznake usporavanja rasta kineskog gospodarstva. Kako je Kina najveći svjetski potrošač kovina, to bi moglo izazvati smanjenje potražnje za njima, pa njihove cijene padaju. Cijena bakra pala je u posljednja četiri dana više od 7,5 posto.

Unatoč tome, cijene dionica na Wall Streetu nisu pale tako oštro kao na azijskim i europskim burzama.

„Ulagači su trenutačno oprezni, no čekaju samo povoljnu priliku za ulazak na tržište jer ne žele propustiti mogući nastavak trenda rasta cijena dionica, koji traje već pet godina. Dosad je tržište stabilno raslo, no zbog rekordnih razina S&P 500 indeksa i zabrinutosti u vezi Ukrajine i rasta kineskog gospodarstva, daljnji uspon tržište bit će nestabilan", kaže Rick Meckler, predsjednik u fondu LibertyView Capital Management.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na američkim su burzama vlasnika jučer zamijenile 6,4 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovom mjesecu iznosi 6,9 milijardi.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,97 posto, na 6.620 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,28 posto, na 9.188 bodova, a pariški CAC 1,0 posto, na 4.306 bodova.

Нема коментара:

Постави коментар