петак, 14. март 2014.

Otvorema fabrika peleta u Medveđi

Otvorema fabrika peleta u Medveđi


Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić pustio je danas u rad prvu fabriku posle 15 godina u Medveđi, fabriku peleta "Jablanica EKO" u kojoj je zaposleno 40 radnika.

- Projekti kao što je ovaj današnji su od izuzetnog značaja jer se radnici vraćaju u proizvodne kapacitete - rekao je Dačić i dodao da "u perspektivi broj radnih mesta ovde može da se širi".

- Ovo što ćete vi ovde proizvoditi je naravno u ovom trenutku veoma konkurentno na tržištu - rekao je Dačić i dodao da se otvranjem ovog pogona šalje signal budućim investitorima da mogu da ulažu u Medveđu.

Ambasador Slovenije Franc But rekao je da očekuje da još neka slovenačka firma uloži novac na području Medveđe.

- U poslednjih nekoliko godina Slovenija je Srbiji, kroz razne projekte donirala 4,3 miliona evra. Do sada u Srbiji posluje oko 400 slovenačkih firmi koje su uložile 1,4 milijardi evra - rekao je But.

Predsednik opštine Medveđa Slobodan Drašković rekao je da je ovo prvi proizvodni pogon koji se otvara u Medveđi u poslednjih 15 godina i da će, zahvaljujući ovoj fabrici, živeti 40 porodica.

Izgradnju fabrike peleta u Medveđi finansirali su ta opština i Vlada Srbije sa 670.000 evra, Vlada Slovenije sa 290.000 evra, a 100.000 evra obezbeđeno je preko Programa EU Progres.

Fabrika peleta " Jablanica EKO" proizvodiće svakog sata tonu peleta za grejanje, a njen proizvod prodavaće se na domaćem i tržištu Italije, Grčke i Slovenije.

Drvo za proizvodnju peleta potiče sa teritorije Medveđe koja je 65 odsto pod šumama.

Нема коментара:

Постави коментар