среда, 12. март 2014.

Vlada Crne Gore odbacila navode CEAC

Vlada Crne Gore odbacila navode CEAC


Crnogorska vlada danas je odbacila navode ruske Centralnoevropske aluminijske kompanije (CEAC) o tome da se nezakonito mešala u investicije te kompanije u Kombinat aluminijuma u Podgorici (KAP).

Zvanična Podgorica odbačila je i navode CEAC-a o tome da je crnogorska Vlada prekršila sporazum o uzajamnom podsticanju i zaštiti investicija, zaključen ranije sa Kiprom.

Vlada Crne Gore ističe da su zahtevi CEAC-a protiv Crne Gore u vezi sa ovim slučajem neosnovani, što će biti utvrđeno u arbitražnom postupku.

Prema navodima crnogorske vlade, stečajni postupak u KAP-u uveden je na zahtev poverilaca, zbog preopterećenosti dugovima i neizmirenih obaveza prema njima, koji su nastali u periodu kada je KAP-om upravljao CEAC. Zbog lošeg upravljanja kompanijom, dugovi KAP-a prema poveriocima premašili su 350 miliona eura, dodaje se.

Crna Gora je KAP-u, takođe, dala 135 miliona evra, kao garancije na osnovu kojih je KAP uzeo kredite od banaka, da bi prevazišao krizu u koju je zapao krajem 2008. godine. Zbog neadekvatnog menadžmenta i upravljanja ovom kompanijom, garancije su aktivirane i tako pale na teret poreskih obveznika u Crnoj Gori.

Centralnoevropska aluminjska kompanija, kao deo ruske EN Plus grupe milijardera Olega Deripaske, objavila je danas da je međunarodnoj arbitraži tužila Vladu Crne Gore i da od države Crne Gore traži vise od 600 miliona evra odštete.

Kako je prenela ruska informativna agencija (RAPSI), CEAC je ocenio da se crnogorska vlada mešala u proces ulaganja u aluminijskoj industriji u Crnoj Gori i time joj nanela veliku štetu.

Ruska kompanija je podnela prvi zahtev za arbitražu krajem 2013, i tražila 100 miliona evra odštete. Kompanija je optužila crnogorsku vladu za kršenje prijateljskog sporazuma o poravnjanju u vezi sa KAP-om, koji su potpisali CEAC i Vlada Crne Gore 2010, što je kasnije dovelo do stečaja u KAP-u, podseća ruska agencija.

CEAC je predložio da se spor reši u avgustu 2013. a pošto dve strane nisu uspele da postignu uzajamno prihvatljiv sporazum o tom pitanju u roku od šest meseci kompanija je zatražila arbitražu.

Vada Crne Gore je u julu prošle godine proglasila stečaj KAP-a, a u oktobru je proglašen bankrot kompanije koja je bila u ogromnim dugovima. Ukupni dugovi KAP-a su bili 350 miliona eura, što je deset posto BDP-a Crne Gore. Vlada i Deripaskina kompanija su bili većinski vlasnici KAP-a, sa po trećinom kapitala.

Нема коментара:

Постави коментар