среда, 12. март 2014.

Kako iskoristiti krizu u Ukrajini i zaraditi na ceni prirodnog gasa

Kako iskoristiti krizu u Ukrajini i zaraditi na ceni prirodnog gasa


Dok zapadne države za sada još uvek veruju da do oružanih sukoba neće doći, Amerika je zapretila ekonomskim sankcijama Rusiji koje bi mogle da nanesu ozbiljnu štetu njenoj industriji gasa. Ukoliko se svetska ponuda gasa umanji sankcijama prema Rusiji, to će zasigurno uticati i na rast njegove cene.

Najveći svetski proizvođači gasa su SAD, Rusija, EU i Norveška nakon čega slede Kanada, Iran i Katar.

Evropske rezerve gasa se sve više troše a tražnja među potrošačima nastavlja da raste, tako da je prirodni gas postao kritično važan za EU. Najveći izvoznik prirodnog gasa u EU je Rusija, a izvoz se obavlja preko državne firme Gazprom tako da trenutna geopolitička kriza u Ukrajini u velikoj meri utiče na cenu ovog energenta.

- Tokom prethodnih kriza između Rusije i Ukrajine, nastalih zbog zakasnelih uplata, cena gasa dostizala je rekordno visoke vrednosti. Pred kraj 2005. godine cena se popela čak na 15.79 dolara za milion britanskih termalnih jedinica (mmBTU), dok se 2008. godine ponovo popela na 13.65 dolara. Povremeni prekidi toka gasa kroz Ukrajinu koji su u tom periodu nastajali izazvali su ozbiljnu uznemirenost među evropskim kupcima i naveli ih da potraže nove distributere - kaže Ana Mihajlović.

Razvojem alternativnih puteva snabdevanja iz drugih zemalja kao što su Katar i Norveška i izgradnjom infrastrukture u EU koja podržava prirodni gas u tečnom obliku (LNG), EU je umanjila zavisnost od ruskog gasa. Međutim, obnovljena kriza između Rusije i Ukrajine ponovo je otvorila pitanje snabdevanje EU ovim energentom. U toku prošle godine oko trećine ukupnih potreba EU zadovoljene su uvozom iz Rusije, a polovina ukupne količine se transportuje kroz Ukrajinu.

- Trenutno samo SAD proizvodi više gasa od Rusije. Međutim naftne i gasne kompanije u Americi ne žele da dodatno investiraju u izgradnju gasovoda u istočnom Teksasu ukoliko cena ne poraste iznad 5 dolara, a i sam objekat u najboljem slučaju neće biti završen do kraja naredne godine - navodi Mihajlović.

Bez tečnog prirodnog gasa skoro je nemoguće preneti ovaj energent do eventualnih evropskih kupaca. Mogući novi izvori verovatno će biti Australija, Katar ili Norveška.

Trenutna cena gasa kreće se oko $4.65 zammBTU i ukoliko se situacija pred referendum o nezavisnosti Krima koji je zakazan za 16. mart pogorša cena gasa će verovatno dodatno porasti što može da predstavlja dobru priliku za ulaganje u ovaj energent.

Нема коментара:

Постави коментар