четвртак, 13. март 2014.

Oporezivanje bogatih dobro za ekonomiju

Oporezivanje bogatih dobro za ekonomiju


MMF ocenjuje u novoj studiji, pod nazivom "Preraspodela, nejednakost i rast", da je nemoguće odvojiti ekonomski rast i stabilnost na jednu a jednakost na drugu stranu.

Zaključak studije MMF-a je da preraspodela novčanih sredstava ne nanosi štetu privredi, niti koči njen rast, dok prevelike razlike u primanjima mogu da ugroze ekonomski rast.

Zemlje u kojima je razlika u primanjima, zahvaljujući fiskalnoj preraspodeli, manja u proseku beleže veći privredni rast nego zemlje sa ekstremnim razlikama u primanjima..

Fond navodi da prevelika nejednakost koči privredni rast, jer se velikom delu stanovništva onemogućava pristup zdravstvenom i obrazovnom sistemu, što, pak, ugrožava politickcu i ekonomsku stabilnost, pa investitori oklevaju s ulaganjima.

Zaključci studije privukli su pažnju, jer opovrgavaju odavno prihvaćene teorije i klasična ekonomska uverenja koja su slavila slobodu tržišta, uz skepsu prema državnim intervencijama, pogotovo u vidu preraspodele novčanih sredstava, koja se smatrala štetnom, čak i ako je iz političkih razloga bila poželjna i pravedna.

Jedna od osnovnih uloga MMF-a je pružanje saveta zemljama članicama oko održivih načina podsticanja ekonomije, ali je fond ipak oprezan pri savetovanju da zemlje upotrebe politiku preraspodele sredstava, budući da ona može smanjiti efikasnost ekonomije i šanse za njen održiv rast.

Нема коментара:

Постави коментар