недеља, 16. март 2014.

Oštar pad indeksa zbog ukrajinske krize

Oštar pad indeksa zbog ukrajinske krize


Na svetskim berzama prošle nedelje cene akcija su oštro pale, pod pritiskom ukrajine krize i slabih makroekonomskih podataka iz Kine, koji ukazuju na usporavanje rasta druge po veličini svetske ekonomije.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle nedelje potonuo 2,35 posto, na 16.065 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 2 posto, na 1.841 bod, a Nasdaq indeks 2,1 posto, na 4.245 bodova. To je najveći nedeljni pad tih indeksa od kraja januara.

Oštar pad cena akcija usledeo je krajem nedelje jer su ulagači odlučili da povuku zaradu s tržišta uoči referenduma na Krimu, koji bi mogao dodatno ojačati napetosti između zapadnih zemalja i Rusije.

Uprkos traženju zapadnih zemalja da se povuče s Krima, Moskva je na to poluostrvo poslala dodatne vojne snage i naoružanje uoči referenduma u nedelju na kojem će se odlučivati da li će Krim ostati u Ukrajini ili se pripojiti Rusiji.

„Napetost između Rusije i Ukrajine najveći je proglem tržištima akcija ove nedelje. Referendum u nedelju i odgovor zapadnih zemalja i Rusije na njega mogao bi stvoriti dodatnu nesigurnost na tržištima. Deo ulagača se odlučio da se povuče s tržišta dok situacija ne bude jasnija", kaže Bucky Hellwig, potpredsednik u fondu BB&T Wealth Management.

Nesigurnost na tržišta unele su i naznake usporavanja rasta kineske ekonomije.

„Vesti o Ukrajini bile su pokretač prodaje, no ima još toga ispod površine. Budimo realni, poslednje brojke iz Kine nisu dobre", kaže Paul Mendelsohn, strateg u kompaniji Windham Financial Services.

Kineska industrijska proizvodnja porasla je u januaru i februaru za 8,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je najniža stopa rasta od 2009. godine. U tom je razdoblju sporije nego što se očekivalo porastao i promet u trgovini na malo, 11,8 posto na godišnjem nivou, što je najsporiji rast od februara 2011. godine.

Zbog toga neki analitičari smatraju da će rast druge po veličini svetske ekonomije u ovoj godini dostići samo 7 posto, a ne 7,5 posto, koliko prognoziraju kineske vlasti.

Na nesigurnost ulagača ukazuje snažan rast VIX indeksa Čikaške berze opcija. Taj 'indeks straha' skočio je prošle nedelje više od 20 posto, na 17,8 bodova, što pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljeg pada cena akcija.

I na evropskim su berzama cene akcija prošle nedelje pale. Londonski FTSE skliznuo je 2,8 posto, na 6.527 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,1 posto, na 9.056 bodova, a pariski CAC 3,4 posto, na 4.216 bodova.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks se prošle nedelje strmoglavio 6,2 posto, što je njegov najveći nedeljni pad u poslednjih devet meseci. Pritom je zaronio na 14.327 bodova, najniži nivo u mesec dana.

Нема коментара:

Постави коментар