среда, 12. март 2014.

Cene akcija pale drugi dan zaredom

Cene akcija pale drugi dan zaredom


Na Wall Streetu su u utorak cene akcija pale drugi dan zaredom jer nije bilo vesti koje bi značajnije podstakle tržište, a ulagači su vrlo oprezni, s obzirom da se S&P 500 indeks kreće oko najviših nivoa u istoriji.

Dow Jones oslabio je 67 bodova, ili 0,41 posto, na 16.351 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,51 posto, na 1.867 bodova, a Nasdaq indeks 0,63 posto, na 4.307 bodova.

Većinu dana indeksi su balansirali na ivici pozitivnog i negativnog područja jer nije bilo značajnijih vesti koje bi pokrenule tržište u jednom ili drugom smeru. No, pred kraj trgovanja prodaja akcija se intenzivirala.

„U petak je S&P 500 dostigao rekordni nivo, pa su ulagači odlučili da povuku deo zarade s tržišta. No, prodajni pritisak nije bio jak, nije bilo žurbe za izlazak s tržišta“, kaže Frank Lesh, analitičar u kompaniji FuturePath Trading.

Najviše je, 0,6 posto, juče pao S&P indeks trgovačkog sektora, nakon što su trgovački lanci American Eagle i Urban Outfitters razočarali svojim procenama budućih poslovnih rezultata.

Pod pritiskom je bio i rudarski sektor jer su cene sirovina poslednjih dana u silaznoj putanji zbog naznaka usporavanja rasta kineske ekonomije, najvećeg svetskog potrošača sirovina.

Akcija Freeport-McMoRan Copper & Golda pojeftinila je za još 2 procenta, pa je njen gubitak u poslednja četiri dana povećan na 9,5 posto.

S druge strane, tržište podržavaju preuzimanja i spajanja kompanija. Juče je Men's Wearhouse najavio kupovinu konkurentske kompanije A. Bank Clothiers za 1,8 milijardi dolara, pa su cene akcija oba trgovačka lanca skočile oko 4 posto.

„Sve je više preuzimanja i spajanja, što pozitivno utiče na pojedine sektore. Upravo od tih aktivnosti tržište poslednjih dana dobiva značajnu podršku“, kaže Quincy Krosby, analitičarka u kompaniji Prudential Financial.

I na većini evropskih berzi cene akcija su juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,06 posto, na 6.685 bodova, a pariski CAC 0,48 posto, na 4.349 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je 0,46 posto, na 9.307 bodova.

Нема коментара:

Постави коментар