недеља, 16. март 2014.

Kakao i kafa dostigli nove cenovne rekorde

Kakao i kafa dostigli nove cenovne rekorde


Cene kafe i kakaoa dostigle su ove sedmice najviši nivou u protekle dve godine zbog straha od smanjene ponude, dok je šećer istovremeno pojeftinio.

Kafa je polovinom sedmice na Londonskoj berzi vredela 2.218 dolara po toni, što je najviše u poslednjih godinu ipo, dok je na berzi u Njujorku dostigla rekordnu vrednost u protekle dve godine od 209,75 centi po funti, preneo je AP.

Zabrinutost zbog smanjenja ponude brazilske kafe dovela je do rasta cene "arabike" za oko 80 odsto od kraja januara 2014.

Suša je od početka godine zahvatila zone pod kulturom kafe u Brazilu, najvećem proizvođaču i izvozniku kafe u svetu. Ovakva suša ne pamti se u Brazilu još od 1950. Ekstremni vremenski uslovi ugrozili su proizvodnju kafe i u Vijetnamu, najvećem svetskom izvozniku zrna kafe vrste "robusta", koja se koristi za dobijanje instant kafe.

Prema procenama Međunarodne Organizacije za kafu (ICO) svetsko tržište kafe suočiće se tokom sezone 2014/15. sa deficitom ponude od najmanje dva miliona džakova od 60 kilograma kafe.

Cena kakaoa je ove nedelje, takođe, porasla posle nekoliko nedelja stagnacije, dostižući najviši nivo u poslednje dve i po godine na londonskoj i njujorškoj berzi. Tona kakaoa na londonskoj berzi vredela je 1.888 funti a na njujorškoj 3.027 dolara.

Prošle godine na svetskom tržištu kakaoa zabeležen je deficit ponude od 174.000 tone, a ovogodišnji deficit se procenjuje na 115.000 tona. Nedovoljna ponuda kakaoa na svetskom tržištu osećaće se do sezone 2018/19. godine.

Nedostotak kakaoa posledica je neobnavljanja zasada te kulture na plantažama dva najveća svetska proizvođača - Obale Slonovače i Gane.

Cena šećera na svetskim tržištima je ove nedelje pala zbog laganog pobošanja klimatskih uslova u zonama uzgajanja šećerne kulture u Brazilu, najvećem svetskom proizvođaču i izvozniku šećera.

"Vremenske prilike su se donekle popravile u zonama uzgajanja šećerne kulture u Brazilu, ali suša je i dalje prisutna u ovom regionu", ocenjuju analitičari.

Prošle nedelje cena šećera je dostigla najviši nivou u poslednja četiri meseca zbog suše koja pogađa pojedine zone šećerne trske u Brazilu.

Нема коментара:

Постави коментар