четвртак, 13. март 2014.

Kredit UAE za sistem za navodnjavanje

Kredit UAE za sistem za navodnjavanje


Iz kredita Ujedinjnih Arapskih Emirata deo će biti utrošen u obnovu i izgradnju novih sistema za navodnjavanje i kanalizacionih mreža u tri opštine - Obrenovac, Surčin i Palilula, rekao predsednik privremenog organa Beograda Siniša Mali.

Predsednik privremenog organa Beograda Siniša Mali rekao je da će od 100 miliona evra iz kredita Ujedinjnih Arapskih Emirata deo biti utrošen u obnovu i izgradnju novih sistema za navodnjavanje i kanalizacionih mreža u tri opštine - Obrenovac, Surčin i Palilula.

Mali je najavio da će radovi početi čim kredit i UAE bude aktivan. Planirano je, kako kaže, da se pokrije 28.000 hektara, a iznos investicije koja će biti pokrivena iz kredita je 759 miliona dinara.

"Projekti će doprineti boljim prinosima, rodu i boljim proizvodima na teritoriji Beograda. Sledi nam još jedna tranša od 100 miliona, a kad to dobijemo, naći ćemo način i projekte da što bolje utrošimo taj novac", rekao je Mali novinarima u gradskoj Skupštini.

On je precizirao da od UAE može da se računa na dva kredita. Jedan u dve tranše od po 100 miliona evra za sistem za navodnjavanje i drugi u istom iznosu i u dve tranše za kupovinu i obnovu mehanizacije.

"Poljoprivredni proizvođači će verovatno do tog kredita moći da dođu preko konkursa koji će raspisati nadležno ministarstvo. Kredit će dobiti po povoljnim kamatama i uz grejs period", naveo je Mali.

Sekretar gradskog Sekretarijata za poljoprivredu Ivan Sočo, podsetio je da Srbija pod sistemom za navodnjavanje sada ima svega oko jedan odsto poljoprvrednog zemljišta, a da će, nakon završetka ovog projekta imati oko 13 odsto.

U Kanu se raspitivali o Srbiji

Siniša Mali je prethodno prisustvovao otvaranju laboratorije "Superlab" u Vrčinu koja će se baviti kontrolom kvaliteta hrane i ekoloških parametara.

Mali je tom prilikom istakao da je ovo najveća i najsavremenija laboratorija u regionu i da je izuzetno bitno da i Srbija ima takvu ustanovu.

"Hrana koju izvozimo treba da bude kontrolisana ovde kako bi ubrzali taj proces ne samo za izvoz u zemlje regiona nego i u Rusiju", rekao je Mali.

Mali je ukazao da u toj ustanovi rade mladi ljudi, a okruženje je kao da su u 22.veku.

"Mladima, doktorantima, studentima besplatno se daje mogućnost da svoje radove ovde završavaju, a daje im se mogućnost da ostaju i usavršavaju", naglasio je Mali.

On je pomenuo i kako se rano jutros vratio iz Kana, ali je zanimljivo, kako kaže, da glavna tema nije bio Beograd na vodi, već su ga mnogi pitali o samoj Srbiji i potencijalima za ulaganje.

Mali je naglasio da je Srbija prošle godine imala najnižu inflaciju, rast BDP od 3,2 odsto, povećanje izvoza i smanjenje uvoza, ali i zaustavljanja trenda rasta nezaposlenosti.

On je rekao da su u Srbiji najbitnija mala i srednja preduzeća i da im u narednom periodu treba posvetiti mnogo više pažnje, a "Superlab" je upravo takva porodična kompanija.

Mali je izrazio želju da će grad Beograd i za dve godine prisustvovati drugoj fazi razvoja ove laboratorije.

Zgrada "Superlaba" ima oko 2.000 kvadrata i 130 zaposlenih, opremljena je instrumentima i aparatima poslednje generacije, opremom za dokazivanje genetički modifikovane hrane, aflatoksina, residua antibiotika.

1 коментар: