четвртак, 13. март 2014.

Bogićević i ekipa krše zakon, država ne reaguje

Bogićević i ekipa krše zakon, država ne reaguje


Po Zakonu o poreskom postupku novo preduzeće ne može registrovati neko ko već ima firmu, a koja duguje državi. Takvim novoosnovanim firmama poreznici bi automatski trebalo da stopiraju delatnost i oduzmu PIB, što bi u praksi značilo da Miroslav Bogićević, vlasnik „Farmakoma“, ne bi mogao da radi sve dok Poreskoj upravi ne plati dug od oko 10 miliona evra.

Bogićević, međutim, već deset meseci radi naočigled inspektora filijala Poreske uprave. Nove firme počeo je da registruje samo mesec dana pošto su banke krenule da ga blokiraju zbog ukupnih potraživanja od 250 miliona evra. Danas je vlasnik najmanje tri nove firme, a „Cerski štit“ je registrovao na bratanca Bebana Bogićevića.

Firme preko kojih rade

„Farmakom Finance“: Osnovana u maju 2013.

„Cerski štit“: Registrovan u avgustu 2013.

„Trading Europe“: Osnovana u decembru 2013.

Dragan Đurić postao je većinski vlasnik i direktor „Zilija“ dva meseca pošto mu je blokirana krovna kompanija „Zekstra grupa“. Đurić tvrdi da je „Zili“ njegov godinama, ali je činjenica da je on na mesto bivšeg direktora ove firme Cvete Đurić došao u aprilu 2013.

Osnivanje novih firmi je jedini način da privrednici u blokadi nastave da rade. Računi ovih kompanija služe za obavljanje platnog prometa blokiranih preduzeća, pa se veruje da je još mnogo Đurića i Bogićevića.

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić kaže da se preduzeća osnivaju na rođake, prijatelje, ali i na lažna imena.

- Vlasnici zbog dugova i svesno firme vode u stečaj, a onda osnuju novu i rade kao najpošteniji. Država to zna, ali ne preduzima ništa, a posledice su 6,5 milijardi duga za poreze od čega je naplativa milijarda - kaže Savić za „Blic“.

Нема коментара:

Постави коментар