петак, 14. март 2014.

Oštar pad indeksa

Oštar pad indeksa


Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale na najniže razine u mjesec dana jer je zbog ukrajinske krize i slabljenja kineskog gospodarstva splasnula sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 3 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Šangaju, Hong Kongu i Australiji pale između 0,5 i 1,3 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na gubitku 1,1 posto, zaronivši na najnižu razinu od polovice veljače.

Ukrajinska kriza i niz podataka koji ukazuje na usporavanje rasta kineskog gospodarstva i dalje pritišću tržište. Od početka tjedna MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica u minusu je oko 2 posto.

Unatoč prijetnjama sankcijama iz zapadnih zemalja, jučer su ruske snage započele vojne vježbe blizu granice s Ukrajinom, što pokazuje da Moskva ne odustaje od pripajanja Krima. Ulagači se plaše daljnjeg rasta napetosti ako ishod referenduma, planiranog za nedjelju, bude pripajanje Krima Rusiji.

Zabrinjavaju i slabi podaci o industrijskoj proizvodnji i potrošnji u Kini, koji ukazuju na usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

I dok slabi makroekonomski podaci iz Kine navješćuju pad potražnje za sirovinama, što bi moglo uzdrmati neke zemlje u razvoju, koje ovise o izvozu rudača, dotle solidni gospodarski podaci iz SAD-a navješćuju nastavak smanjenja poticajnih monetarnih mjera američke središnje banke.

A to bi ponovno, kao i krajem siječnja, moglo izazvati pritisak na cijene dionica i valute pojedinih zemalja u razvoju, koje je podržavalo tiskanje svježeg, jeftinog novca od strane američkog Feda.

Zbog toga su rizičnije investicije pod pritiskom, dok raste vrijednost onih koje se smatraju sigurnim utočištem za kapital u nesigurna vremena. Zahvaljujući tome, cijena zlata i dalje se kreće oko 1.370 dolara po unci, što je njezina najviša razina u šest mjeseci.

Oštar pad tokijskog Nikkei indeksa posljedica je, pak, jačanja jena, što izaziva pad cijena dionica japanskih izvoznika jer na taj način poskupljuju njihovi proizvodi na svjetskom tržištu.

Na valutnim je tržištima, naime, tečaj dolara jutros pao na 101,70 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 102,65 jena.

Cijena eura prema 'japancu' pala je, pak, s jučerašnjih 143,10 na 140,85 jena.

Euro je oslabio i prema američkoj valuti, pa je njegov tečaj skliznuo na 1,3860 dolara, nakon što je jučer dosegnuo 1,3967 dolara, najvišu razinu u dvije i pol godine.

Slabljenje eura posljedica je jučerašnje izjave Marija Draghija, predsjednika Europske središnje banke, da monetarne vlasti pripremaju nove korake za obranu od deflacije u eurozoni.

Нема коментара:

Постави коментар