четвртак, 20. март 2014.

Oštar pad indeksa zbog najave Feda

Oštar pad indeksa zbog najave Feda


Na azijskim berzama cene akcija su jutros oštro pale, dok je dolar ojačao, jer bi američka centralna banka mogla da poveća ključne kamatne stope pre nego što se očekivalo.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 1,4 posto, dok su cene akcija u Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu pale između 0,2 i 1,2 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na gubitku 1,4 posto, zaronivši na najniži nivo u mesec dana.

Pad cena akcija je posledica jučerašnje izjave predsednice Feda Janet Yellen da bi centralna banka mogla sasvim da ukine programe kupovine obveznica ove jeseni, a potom nakon šest meseci, u proleće iduće godine, poveća ključne kamatne stope. To je neugodno iznenadilo ulagača koji su se nadali da bi ciklus povećanja kamata, koje se na rekordno niskim nivoima kreću još od 2008. godine, mogao početi tek u drugoj polovini iduće godine.

Iako je Yellen na konferenciji za medije, nakon dvodnevne sednice čelnika Feda, pokušala da uveri tržišta da će kamate ostati niske još neko vreme, a da će se potom tek postupno povećavati, njene izjave izazvale su juče osjetan pad cena akcija na Wall Streetu.

„Krajnji je rezultat da se ulagači sada ne osećaju tako sigurno kao pre. Uprkos porukama Feda da se planovi u vezi monetarne politike nisu promenili, sada je povećan rizik da će zaoštravanje monetarne politike u SAD-u biti brže i pre nego što se očekivalo", kaže Michelle Girard, analitičarka u kompaniji RBS.

Neugodno je iznenadila i poruka Feda da svoje smernice monetarne politike više neće vezati isključivo uz pad stope nezaposlenosti na ciljanih 6,5 posto, jer je već blizu tog nivoa, već uz širi krug ekonomskih pokazatelja. Ulagači su se nadali da će Fed ili smanjiti ciljani nivo stope nezaposlenosti ili odrediti neki drugi parametar svojih smernica. U svakom slučaju, nadali su se najavi da će centralna banka još duže vreme podsticati ekonomiju, a time i rast cena akcija jeftinim novcem.

Jedina očekivana bila je odluka Feda o daljem smanjenju programa kupovine državnih i hipotekarnih obveznica za 10 milijardi dolara, na 55 milijardi mesečno.

Smanjenje tih podsticajnih programa, a još više najave da bi se monetarna politika u SAD-u mogla zaoštriti pre nego što se očekivalo izazvale su na valutnim tržištima jačanje dolara.

Zbog toga se kurs evra jutros kreće oko 1,3840 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,3915 dolara.

Dolar je ojačao i prema japanskoj valuti, pa mu je cena porasla s jučerašnjih 101,45 na 102,25 jena.

I evro je ojačao prema 'japancu'. Jutros se njegov kurs kreće oko 141,55 jena, dok je dok je juče u ovo doba iznosio 141,25 jena.

Нема коментара:

Постави коментар