петак, 14. март 2014.

Podrška ženskom preduzetništvu

Podrška ženskom preduzetništvu


Evropska banka za obnovu i razvoj podržala je preduzetnice u Srbiji. Ovaj program pomogao je da oko 200 žena započne i razvije svoj biznis. Potrebno je dodatno osnaživanje žena jer su one manje sklone riziku, a imaju dobre ideje i potencijal, kaže menadžerka projekta Bojana Vukosavljević.

Menadžerka projekta Evropske banke za obnovu i razvoj Bojana Vukosavljević, kojim se žene u Srbiji podstiču da započnu i razviju svoj biznis, kaže da je potrebno dodatno osnaživanje žena jer su one manje sklone riziku, ali imaju dobre ideje i potencijal.

Vukosavljević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, navela da je od oktobra 2011. godine, kada je projekat počeo, bilo veliko interesovanje za poslovnim savetima. Ipak, ističe da su finansijska sredstva još jedna prepreka za započinjanje sopstvenog biznisa.

"Bez poslovnih saveta one ne mogu da razviju ni biznis ideju i da krenu u privatni biznis, niti svoj već razvijeni biznis ukoliko stalno ne prate nove trendove i nove tehnike rada u preduzetništvu. S druge strane, bez finansija neće moći da se dalje razvijaju", kaže Vukosavljević.

Kako je istakla, kroz ovaj projekat traži se i rešenje za problem finansiranja.

Dvogodišnji projekat, koji je upravo završen, pomogao je da oko 200 žena započne i razvije svoj biznis. Program se sprovodio kroz tri aktivnosti.

Prvi set bio je direktna pomoć preduzećima, kroz program grantova za konkretne poslovne savete koji su tim preduzećima bili potrebni.

"Uglavnom su to bili projekti iz oblasti unapređenja upravljanja kvalitetom, IT sektora, strateških dokumenata, priprema biznis planova... I kroz to je prošlo 50 kompanija, a grantovi su bili u proseku negde oko 4.000 evra", objasnila je Vukosavljević.

Drugi set aktivnosti bili su treninzi za preduzetnice koje su već bile u biznisu, kao i za početnice. Treninge koji su bili najviše usmereni na tu razvijanje biznis ideje, kroz finansijske, tržišne, odnosno marketinške mehanizme, prošlo je 125 žena.

"Onda, onlajn marketing, trening za kojim je bilo toliko interesovanje da ćemo morati da ga ponovimo. E-trgovina i neki novi trendovi i alati za preduzetnice su ono za šta su preduzetnice izuzetno zainteresovane", ističe Vukosavljević.

Prema njenim rečima, evaluacijom i praćenjem parametara kao što su obrt sredstava, povećanje broja zaposlenih, osvajanje novih tržišta, ustanovljeno je da je projekat uspešno sproveden i da će stoga Evropska banka za obnovu i razvoj nastaviti da ga sprovodi.

Projekat je regionalno procesuiran, što je izuzetno značajno za njegovo uspešno sprovođenje.

"Na sve probleme i izazove sa kojim se preduzetnice suočavaju moći će da se odgovori regionalnim pristupom, gde postoji sinergija ideja i podrške", ističe Vukosavljević.

Нема коментара:

Постави коментар