четвртак, 6. фебруар 2014.

Nafta skuplja zbog veće tražnje za lož uljem u SAD

Nafta skuplja zbog veće tražnje za lož uljem u SAD


Nafta je danas ponovo poskupela, usled povećane tražnje za lož uljem u Sjedinjenim Američkim Državama koje se bore sa izuzetno oštrom zimom.

Nafta skuplja zbog veće tražnje za lož uljem u SAD

Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u martu poskupeo je na merkantilnoj berzi u Njujorku 19 centi na 97,57 dolara po barelu, dok je ista količina severnomorske nafte tipa "brent" na tržištu u Londonu koštala 106,29 dolara, odnosno četiri centa više nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, prenosi Frans pres.

Americko ministarstvo za energetiku saopštilo je da su zalihe nafte u Kušingu, američkoj saveznoj državi Oklahomi, smanjene za 1,5 miliona barela, što ukazuje na snažnu tražnju i dodatno podstiče rast cena.

Prema tom izveštaju ministarstva, američke komercijalne rezerve nafte porasle su u nedelji zaključno sa 31. januarom za 400.000 barela, što je međutim znatno manje u odnosu na očekivani rast zaliha od 2,2 miliona barela.

Trgovci su, međutim, fokusirani na četvrtu uzastopnu nedelju pada zaliha naftnih derivata (dizela i lož ulja), koje su smanjene za 2,4 miliona barela, što je više od očekivanog pada od 2 miliona barela.

Нема коментара:

Постави коментар