понедељак, 17. фебруар 2014.

Blago Šumadiji kad ima Fijat

Blago Šumadiji kad ima Fijat


Privreda Šumadije i Pomoravlja ostvarila je u 2013. godini spoljnotrgovinsku razmenu vrednu 5,2 milijarde američkih dolara.

Uz to, taj region Srbije povećao je obim industrijske proizvodnje za 47,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Potpredsednik regionalne privredne komore Kragujevac Predrag Lučić ocenio je da je reč o rekordnom iznosu, do sada nezabeleženom u istoriji šumadijsko-pomoravske privrede.

Pored FAS-a koji je i neto izvoznik, tu su i "Jura" iz Rače, "Panasonik" iz Svilajnca, "Peštan" iz Arandjelovca i "Zastava oružje" iz Kragujevca. Među najvećim uvoznicima su FAS, "Džonson kontrols Automotive", PMC Automotiv", "Jura" i "Agromarket" iz Kragujevca.

"Ukupan obim spoljnotrgovinske razmene Šumadije i Pomoravlja iznosi 5,2 milijarde američkih dolara, od čega je vrednost izvoza 2,7 milijardi a uvoza 2,6 milijarde američkih dolara", rekao je Lučić.

On je ukazao da je ukupna spoljnotrgovinska razmena ta dva okruga četiri puta povećana u prošloj u odnosu na 2012. godinu, a samo Šumadijskog za četiri i po puta.

"Učešće privrede Kragujevca čini 81 odsto u ukupnom izvozu šumadijsko-pomoravskog regiona, a najznačajniji izvoz je ostvarila fabrika Fiat automobili Srbija (FAS)", naveo je i dodao da vrednost izvoza FAS u prošloj godini iznosi oko dve milijarde američkih dolara.

"Preduzeća Šumadije i Pomoravlja najviše izvoze u Evropsku Uniju odakle i najviše uvoze", rekao je Lučić i dodao da je u zemlje EU plasirano 89 odsto proizvoda od ostvarenog ukupnog izvoza, a 90 odsto je vrednost uvoza iz EU u ukupnom uvozu.

Prema njegovim rečima, najviše se izvozilo u Italiju, Slovačku i Nemačku, i te tri zemlje učestvuju sa čak 92 procenata u ukupnom izvozu, ali i u Rusku federaciju, Sloveniju, BiH, Poljsku, Crnu Goru, Rumuniju i Francusku.

Priveda Šumadije i Pomoravlja uvozila je iz Italije, Rumunije, Poljske, Nemačke, Cceške Austrije, Slovačke, Bugarske, Slovenije i Madjarske, i tih deset zemalja čini 84 odsto od ukupnog uvoza.

Нема коментара:

Постави коментар