четвртак, 13. фебруар 2014.

Danas sastanak Radne grupe za Zakon o radu

Danas sastanak Radne grupe za Zakon o radu


Radna grupa za izmene Zakona o radu trebalo bi danas da održi novi sastanak, rečeno je u Savezu samostalnih sindikata Srbije (SSSS).

Sastanak će biti održan u prostorijama tog sindikata, a očekuje se da će biti dostavljen spisak svih članova koji će biti deo Radne grupe koju je odredila Vlada Srbije, izjavio je ranije potpredsednik SSSS, Zoran Mihajlović.

On je podsetio da je na prvom sastanku grupe, 3. februara, dogovoreno da se njeni članovi ubuduće sastaju jednom nedeljno, i to svakog četvrtka, kako bi se detaljno razmotrilo koje odredbe važećeg zakona je potrebno menjati.

Prvi sastanak je bio "više operativan" i, kako je naveo, nije bilo reči o konkretnim izmenama zakona.

Mihajlović je dodao da predstavnici sindikata očekuju od predstavnika Ministarstva rada da iznesu stav o tome šta je cilj i koji su konkretni razlozi menjanja zakona kako bi se utvrdilo koje odredbe treba promeniti.

Radna grupa, koju bi trebalo da čine predstavnici vlade, sindikata i poslodavaca, trebalo bi da odluči da li će se ići na izmene Zakona o radu ili će biti donet novi zakon. Cilj je da se do 1. maja pripremi nacrt zakona, a da se on donese do 30. juna.

To je dogovoreno na sastanku predstavnika sindikata i Unije poslodavaca Srbije sa prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem i ministrom Rasimom Ljajićem pre dve nedelje.

Sindikati su se povukli iz prethodne radne grupe koja je radila na Nacrtu izmena i dopuna Zakona o radu, jer nisu bili zadovoljni većinom predloženih rešenja, a glavne zamerke su bile na regulisanje rada na odredjeno vreme, načina isplate otpremnina, minulog rada, a protivili su se i predloženim fleksibilnim oblicima zapošljavanja, kao i tome što je rasprava zakazana u vreme novogodišnjih i božićićnih praznika.

Zbog negodovanja sindikata, javne prezentacije u Beogradu, Nišu i Kragujevcu su otkazane, pa je javna rasprava vodjena samo na sajtu Ministarstva rada.

Na sednici SES-a u januaru, kojoj su prisustvovali premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Aleksandar Vučić, odlučeno da se ponovo razmatraju izmene radnog zakonodavstva.

Нема коментара:

Постави коментар