понедељак, 17. фебруар 2014.

Hrvati ostaju bez slobodnog pristupa tržištu rada u Švajcarskoj

Hrvati ostaju bez slobodnog pristupa tržištu rada u Švajcarskoj


Hrvati više neće imati slobodan pristup tržištu rata u Švajcarskoj, saopštilo je ministarstvo pravde u Bernu.

Naime, Švajcarska odbija da potpiše sporazum sa Zagrebom nedelju dana posle referenduma na kome su se Švacarci izjasnili za suzbijanje imigracije iz država članica Evropske unije.

Ministarka pravde Švajcarske Simoneta Somaruga pozvala je hrvatsku ministarku inostranih poslova Vesnu Pusić da je obavesti da Bern neće biti u mogućnosti da potpiše bilateralni sporazum o produženju prava na slobodan pristup Hrvata švajcarskom tržištu rada "u svom sadašnjem obliku", prenela je agencija AFP.

Portparol švajcarskog ministarstva Filip Švander je dodao da ministarka "traži rešenje" da se obezbedi da Hrvati ne budu diskriminisani.

Istovremeno, Somaruga je obavestila Brisel da bi dosadašnji sporazum trebalo da bude preispitan, pošto "Švajcarska ne može da potpiše sporazum u svom sadašnjem obliku".

Ovaj potez švacarskog ministarstva je usledio pošto su Švajcarci prošle nedelje (9. februara), na referendumu, doneli odluku da "suzbiju imigraciju iz EU" i da ponište sporazum kojim se davao isti tretman gradjanima država članica EU i Švajcarcima na lokalnom tržištu rada.

Ambasador EU u Švajcarskoj Ričard Džons upozorio je da bi Brisel, ukoliko Bern odustane od sporazuma sa Hrvatskom, mogao da "stavi na led" sporazum o obrazovanju i razmeni naučnih informacija, navela je švajcarska novinska agencija ATS.

Нема коментара:

Постави коментар