петак, 14. фебруар 2014.

Sretenović: Službeni automobili pod lupom

Sretenović: Službeni automobili pod lupom


Početkom aprila biće predstavljen izveštaj o svrsishodnosti korišćenja službenih vozila u Srbiji, rekao je RTS predsednik DRI Radoslav Sretenović, ističući da ih ima oko 30.000.

Državna revizorska insitucija objaviće u aprilu izveštaj o tome koliko Srbija ima službenih automobila, ko ih i kako koristi. To je prva detaljna analiza o broju vozila i sredstvima koja se iz budžeta troše u te svrhe.

Predsednik Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović najavio je objavljivanje prvog izveštaja o svrsishodnosti trošenja budžetskih sredstava.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Sretenović je rekao da je DRI je započela prvu reviziju od svog osnivanja i to reviziju svrsishidnosti. Predmet te revizije jeste upravljanje službenim vozilima direktnih korisnika budžeta Srbije.

"Naravno da smo proteklih godina vršeći reviziju finansijskih izveštaja određenih korisnika uočili mnogo nepravilnosti u primeni zakona i u sammim aktivnostima vezanih za upotrebu službenih vozila", rekao je Sretenović.

Prema njegovim rečima, izveštaj će pokazati koliko ima vozila, kako se koriste, da li se koriste na ekonomičan i efikasan način.

"Pokušali smo da od strane direktnih budžetskih korisnika, a dobili smo na osnovu njihovih izveštaja, postoji preko 20.274 vozila za posebne namene, koja upotrebljavaju organi bezbednosti, odnosno MUP, Ministarstva odbrane i bezbednosne agencije.

Pored toga,  postoji 6.294 vozila opšte namene, za koja je DRI analiza i procedura zaključila kako se ta vozila "troše".

Sagledano je ko koristi službena vozila, kako ih koristi, koliko se sredstva izdvajaju za nabavku vozila, koliko se izdvaja za troškove nabavke goriva, benzina, dizel goriva.

To će biti objavljeno početkom aprila. "Rukovodili smo se time da nijedna organizacija i institucija u Srbiji ne zna koliki je broj u upotrebi službenih vozila, ne samo kod direktnih korisnika budžeta, nego i kod indirektnih, kod jedinica lokalne samouprave, kod javnih preduzeća", kaže Sretenović.

"Svi funkcioneri u Srbiji su dužni da prijave svoju imovinu i korišćenje tih službenih vozila Agenciji za borbu prtiv korupcije i na osnovu tih podataka može da se kaže da je to blizu 30.000 vozila", rekao je Sretenović.

Prema njegovim rečima, ove godine započeće i revizija lokalne vlasti, a već je u toku revizija tri gradske opštine Beograda, kao i Fakulteta organizacionih nauka, Tehničkog fakulteta u Novom Sadu, Hidrometeorološkog zavoda.

Kako je objasnio, sada ima 574 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, 92 pravosnažne presude i dve oslobađajuće presude na koje su uložene žalbe.

Нема коментара:

Постави коментар