четвртак, 6. фебруар 2014.

Obradović: Kompromis sa sindikatom EPS, pregovori i sutra

Obradović: Kompromis sa sindikatom EPS, pregovori i sutra


Poslovodstvo Elektroprivrede Srbije (EPS), predstavnici ministarstava energetike i finansija nastavili su danas pregovore sa Sindikatom tog preduzeća o zahtevima koje su oni uputili, kao i najavljenom štrajku.

V.d. direktora EPS-a Aleksandar Obradović je večeras u izjavi Tanjugu kazao da u većini tačaka postoji dogovor, ali da je najspornija tačka zahtev sindikata da se EPS izuzme iz zakona o umanjenju zarada, kao i da će pregovori biti nastavljeni sutra.

Poslovodstvo EPS-a razume zahtev sindikata koji želi da teret poreza bude pravičnije raspoređen i da oni koji su uključeni u proces proizvodnje ne treba da budu podjednako oporezovani kao oni koji rade u administraciji, kazao je Obradović.

On je dodao da sa druge strane EPS mora da poštuje zakone i da se zato sada traži rešenje kako da ta raspodela bude što pravičnija, ali istovremeno i u okviru zakona.

"I sa jedne i sa druge strane stola je visok nivo odgovornosti i mislim da sve strane žele da se izbegne štrajk i da nađemo rešenje koje će biti odgovarajuće sadašnjoj situaciji“, ukazao je Obradović.

Govoreći o mogućem modelu rešenja sporne tačke, on je kazao da je i poslovodstvo, ali i resorno i ministarstvo finansija objasnilo da zakoni Srbije moraju da se poštuju i da postoji određena procedura kada neki zakon može da se primenjuje ili ne i ko može da menja zakon.

Ali, danas smo u specifičnoj situaciji jer imamo samo tehničku vladu tako da taj smer nije moguć, dodao je on.

Obradović je podsetio da EPS više nije monopolista, i da je izašao na tržište, te da postoji prostor da deo finansijske kompenzacije treba tražiti u nekim prihodima koji su vezani za uspeh EPS-a.

Kada je reč o ostalim zahtevima, Obradović je kazao da je postignut kompromis, ali da dok poslednja tačka ne bude "zatvorena" ne mogu da proglase pregovore završenima.

Sastanku, koji je počela danas oko 17.00 sati prisustvovali su i ministarka energetike Zorana Mihajlović, kao i ministar finansija Lazar Krstić.

Glavni odbor Sindikata radnika EPS -a potvrdio je 30. januara odluku da stupi u generalni štrajk, a Vlada Srbije, nadležna ministarstva i poslovodstvo EPS -a imaju rok od 10 dana da zakažu i otpočnu pregovore o zahtevima.

Ukoliko u navedenom roku ne otpočnu pregovore, Sindikat radnika EPS stupiće u generalni štrajk.

Sindikat se protivi Zakonu o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru, kao i Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu, pre svega zabrani zapošljavanja u javnom sektoru do kraja 2015. godine.

Zahtevi obuhvataju i učešće Sindikata radnika EPS-a u radnim telima za izradu Predloga Zakona o radu, Predloga Zakona o privatizaciji, Predloga Zakona o stečaju i Predloga Zakona o štrajku, pitanje nedostatka uslova i sredstava za rad, objekte drušštvenog standarda, kao i isplatu pozajmice u visini od 50.000 dinara po zaposlenom.

Нема коментара:

Постави коментар