четвртак, 6. фебруар 2014.

Kako su se u Univerzal banci odobravali zajmovi: Krediti na reč tajkuna

Kako su se u Univerzal banci odobravali zajmovi: Krediti na reč tajkuna


Predsednik IO Univerzal banke Dragan Tomić odlučivao o načinu dobijanja zajmova.

Klijenti Univerzal banke u Poštanskoj štedionici.

On, međutim, ni juče nije želeo da odgovori na pitanja „Blica“ koja su se odnosila na poslovanje ove sada već banke u stečaju. A pitanja su bila brojna. Kako je moguće da se „Interkomercu“ može odobriti da šerpama, tiganjima i loncima garantuje kredite u banci na čijem je čelu bio Tomić. Takođe, otkud prihvaćena cena od 4.000 evra po kvadratu za prostor u rudniku, a na osnovu kojeg je odobren zajam „Farmakomu“.

Nebojša Divljan, jedan od najvećih akcionara Univerzal banke, u dopisu koji je prošle godine slao Narodnoj banci Srbije ukazao je da su za, recimo, sredstva obezbeđenja kredita za period od decembra 2012. “Farmakomu MB” uzete i zalihe akumulatora i olovnih šljaka u rudnicima. To je prihvatilo rukovodstvo i predsednik Izvršnog odbora Dragan S. Tomić. - Krajem 2013. izloženost banke prema „Farmakomu MB“, „Interkomercu“ i „Beohemiji“ iznosila je 3,8 milijardi dinara plus 900 miliona dinara razne robe - kaže Divljan.

Studenti sigurni
Kako su juče u Ministarstvu prosvete rekli “Blicu”, uskoro se očekuje isplata stipendija i kredita studentima u Poštanskoj štedionici, a koje je trebalo da budu isplaćene preko Univerzal banke.
Osim tih garancija, prihvaćen je i vrednost brenda “golijska bistrica”, ali i posuđe.
Međutim, Univerzal banka je problematične kredite odobravala i ranije jer je prvog kvartala 2013. procenat nenaplativih kredita iznosio 42 odsto. Tada je predsednik Izvršnog odbora bila Ljiljana Stojanović. Iz tog perioda datiraju krediti „Luci Beograd“, brojnim firmama Dragana Đurića i ITH “Toza Marković”.

Njihova obezbeđenja, kako kaže upućen izvor “Blica”, uglavnom su bile nekretnine koje su izgubile vremenom na vrednosti.

Banka je otišla u stečaj, a na njenim računima ostao je zarobljen novac. Tako su, na primer, Agenciji za osiguranje depozita ostale zarobljene 1,4 milijarde dinara. A upravo ova agencija bavi se osiguranjem i isplatom depozita koji su ostali iza zatvorenih banaka. U Univerzal banci novac na računima su držala i javna preduzeća i to u iznosu između šest i sedam milijardi dinara, „Dunav osiguranje“ 900 miliona dinara, SDPR 1,3 milijarde dinara... Ukupno skoro 85 miliona evra blokiranih, a koji će, možda, biti naplaćeni iz stečajne mase.

Za razliku od prethodnih propasti banaka - Agrobanke, Razvojne banke Vojvodine i Privredne banke Beograd, kada je država stajala iza svih depozita, sada je situacija drugačija. Kako su saopštili iz Agencije za osiguranje depozita, deponentima banke biće isplaćen iznos do 50.000 evra, a što je osigurana suma. Isplata je već počela u Poštanskoj štedionici.

Bogićević: Tek će se videti koliko se i kome para duguje

- Nije tačno da „Farmakom MB“ duguje Univerzal banci. Koliko smo dobili kredita, toliko su potraživanja - kaže za “Blic” Miroslav Bogićević, vlasnik „Farmakom MB“, koji ima nešto ispod deset odsto vlasništva u Univerzal banci.
Na pitanje da li je tačno da su Dragana Tomića, predsednika IO Univerzal banke, zapravo pogurala interesna grupa najvećih dužnika u organe banke, u koju spada i „Farmakom MB“, a kako bi još dobili kredita iako su prezaduženi, Bogićević odgovara da su to maliciozne tvrdnje Nebojše Divljana.
Komentarišući navode Divljana da je umanjio iznos kredita za 900 miliona nudeći robu koja verovatno i ne postoji, Bogićević konstatuje da „ništa ne duguje, nego da je čak i pretplatio“. - Divljan je znao sve što se radi u banci, a tako je istupio u javnosti kako bi dokazao da on i njegov šef Mišković nemaju veze sa nekim ljudima. Tek će se videti ko i koliko duguje - zaključuje naš sagovornik.

Нема коментара:

Постави коментар