петак, 28. фебруар 2014.

Britanska špijunska agencija prikupila slike Yahoovih chatova

Britanska špijunska agencija prikupila slike Yahoovih chatova


LONDON - Britanska špijunska agencija GCHQ pratila je chatove milijuna korisnika Yahooa diljem svijeta putem kamera te arhivirala slike mnogih od njih, uključujući i eksplicitne snimke seksa, piše u četvrtak britanski The Guardian.

Operaciju pod nazivom Optički živac GCHQ je provodio u suradnji s američkom Agencijom za nacionalnu sigurnost (NSA), a njegova uprava tvrdi da su sve poduzete akcije bile u skladu sa zakonom. Arhivirane slike nastale su u razdoblju između 2008. i 2010. Tijekom šest mjeseci u 2008. prikupljene su fotografije 1,8 milijuna korisnika, a iz Yahooa negiraju da su bili upoznati s navodnim programom, prenosi The Guardian.

Među prikupljenim i arhiviranim snimkama bilo je i eksplicitnih snimaka seksa korisnika koje ondje nisu završile s namjerom. U sklopu programa prikupljane su snimke s web kamera milijuna ljudi te su spremane u bazu podataka agencije bez obzira na to jesu li pojedini korisnici bili mete interesa ili nisu.

"Naša je politika ne komentirati pitanja vezana uz obavještajni rad", rekao je predstavnik GCHQ.

Operacija je otkrivena zahvaljujući dokumentaciji koju je Guardianu predao bivši suradnik NSA-a Edward Snowden. Program nije prikupljao čitave video chatove, već po jednu fotografiju svakih pet minuta, djelomično da bi sve bilo u skladu s pravilima o zaštiti ljudskih prava, no i da bi se izbjeglo preopterećenje poslužitelja.

Sustav je bio zamišljen kao pomoć u istraživanjima koja se bave računalnim metodama prepoznavanja lica.

Нема коментара:

Постави коментар