петак, 28. фебруар 2014.

ŠTA BANKA RADI SA VAŠIM MENICAMA KADA OTPLATITE KREDIT

ŠTA BANKA RADI SA VAŠIM MENICAMA KADA OTPLATITE KREDIT


Ovaj vrednosni papir banke čuvaju „kao oči u glavi“, jer u slučaju neplaćanja obaveza, ovo je najčešće sredstvo obezbeđenja kod većine vrste kreditnih proizvoda, koje se prilikom tužbe uz Ugovore i izvode iz poslovnih knjiga banke koje dokazuju dugovanje, podnosi na prinudnu naplatu.

Najčešće, menice se čuvaju u registratratorima, uz dokument o izdavaocu menica, odnosno osnovu po kom je menica primljena (ime i prezime korisnika, podaci o ugovoru o kreditu, kartici, prekoračenju, broj partije kredita itd...). Ovi registratori obično se skladište gde i sami predmeti (predmet ugovora o kreditu, kreditnoj kartici itd...), kako bi kompletna dokumnetacija bila na jednom mestu.

Šta se dešava kada otplatimo obaveze po kojoj smo predali menice kao sredstva obezbeđenja?

Kada otplatimo kredit, kreditnu karticu ili prestajemo da koristimo dozvoljeni minus, banka je dužna da nam vrati sva sredstva obezbeđenja koja smo joj dostavili prilikom sklapanja ugovora, uključujući i menice.

Vraćanje menice podrazumeva poništenje menice (poništenje menice se najčešće radi fizičkim oštećivanjem menice) i predaju menice i ovlašćenja (ukoliko su postojala).
Iako se često dešava da se procedura vraćanja sredstava obezbeđenja oduži, to ne znači da nemamo pravo da od banke zahtevamo da nam u najkraćem roku vrati sva sredstva uključujući i menice.

Naime, u situaciji kada npr. otplatimo kredit, pored potvrde kojom banka potvrđuje da je kredit u potpunosti isplaćen i da ne postoje nikakva potraživanja po osnovu kredita, od banke treba zahtevati da nam vrati i menice.

Neretko se dešava da se ovo ne ispoštuje odmah, zbog centralizovanog arhiviranja predmeta i prateće dokumentacije na nekoj drugoj lokaciji.

Naravno, u ovakvom slučaju treba ostaviti razuman rok (npr. 15 dana) kako bi nam banka vratila poništene menice, ali u slučaju da se ta procedura znatno produži, banci se treba obratiti pismenim putem u vidu prigovora sa zahtevom za hitno vraćanje menica i ostalih sredstava obezbeđenja.

Iako je realno skoro pa nemoguće da menice iz banke nađu put do pogrešnih ruku i budu zloupotrebljene, zbog sopstvene sigurnosti, ali i sigurnosti žiranata (ukoliko su postojali), uvek od banke zahtevajte da vam po izmirenju svih obaveza vrati poništene menice.

Pravna lica i preduzetnici

Pretprošle godine NBS je donela Odluku o vođenju Registra menica i meničnih ovlašćenja pravnih lica i fizičkih lica koje obavljaju privrednu delatnost, koji je dostupan online na sajtu NBS.

Naime, po ovoj odluci u Registru se evidentiraju menice po kojima su dužnici pravna lica i fizička lica koja obavljaju delatnost i koje su izdate u skladu sa zakonom kojim se uređuje menica, odnosno evidentiraju se ovlašćenja izdata u skladu sa odlukom kojom se propisuju opšta pravila za obavljanje direktnih zaduženja po osnovu ovlašćenja. Registracija menica se vrši elektronskim putem i to u skladu sa Odlukom.

Pretragu izdatih menica pravna lica i fizička lica koja vrše delatnost, mogu vršiti po matičnom broju, PIB-u ili serijskom broju menice, te na ovaj način uvek mogu imati uvid u podatke koliko su menica izdali, po kom osnovu, kao i da li je neka menica puštena na prinudnu naplatu.

1 коментар:

  1. Pozdravljeni, iščete posojilo z nizkimi obrestmi, ki ga potrebujete za posojilo, da bi začeli svoje podjetje, ste videli pravo podjetje z našim podjetjem, s katerim lahko brezplačno dobite posojilo, nam prijazno nam pošljete na {loanforallservice @ gmail. com} ali whatsapp nam na + 1 443 281 3404

    ОдговориИзбриши