среда, 12. фебруар 2014.

BG dobija 8 novih podzemnih garaža

BG dobija 8 novih podzemnih garaža


“U gradu svakog dana saobraća oko 600.000 vozila, a nedostaje skoro 10.000 parking mesta. Najveći problem je u centru gde bi trebalo otvoriti barem još 3.000 parking mesta. To se može rešiti izgradnjom podzemnih garaža”, ističe Andrija Čupković, v.d. direktora JKP “Parking servis”.

Kako navodi, u “Parking servisu” su analizirali više od 20 različitih lokacija i predložili detaljne projekte izgradnje podzemnih garaža na osam adresa: Đeram, Đure Đakovića, Gavrila Principa, Kosovke devojke, Pejton, Pinki, Robna kuća u Zemunu i Ustanička.

Novo parkirališe kod „Pinkija” u maju

„Na inicijativu opštine Zemun krenuli smo sa uređivanjem zapuštenog platoa ispred „Pinkija“. Na tom prostoru ćemo izgraditi novo parkiralište sa 172 parking mesta i to iz budžeta JKP ‘Parking servis’. Radovi na samoj izgradnji će početi najkasnije do kraja meseca i biti završeni u maju”, najavljuje Čupković.

"Trenutno sa gradom i gradskim pijacama razmatramo i plan izgradnje podzemnih garaža ispod velikih pijaca u kojima će se parkiranje naplaćivati do 17 sati, a posle toga će stanari koji žive u blizini moći da se parkiraju po povlašćenim cenama", objašnjava Čupković.

Ovakvi projekti su šansa i za potencijalne investitore da, u saradnji s „Parking servisom“, ulože u izgradnju novih garaža u okviru javno-privatnog partnerstva. Recimo, izgradnja garaže sa 121 parking mestom koliko ima ona kod “Vukovog spomenika” košta nekoliko miliona evra, a ostvaruje godišnje prihode između 14 i 15 miliona dinara. Lokalne samouprave nisu u mogućnosti da takve investicije finansiraju iz svog budžeta.

"Javni sektor bi u uzgradnji podzemnih garaža učestvovao imovinom, a privatnik novčanim sredstvima za izgradnju infrastrukture. Na taj način bi se i sistematski rešio problem nesavesnog parkiranja u gradu i nestala bi nelegalna parkirališta. Osim toga pokrenuli smo veliki investicioni projekat nadogradnje garaže “Obilićev venac” sa dve etaže, odnosno četiri polunivoa, kojom će se dobiti 220 novih parking mesta u samom centru grada", kaže Čupković.

Нема коментара:

Постави коментар