понедељак, 17. фебруар 2014.

Mihajlović: Spore promene u "Srbijagasu"

Mihajlović: Spore promene u "Srbijagasu"


EPS je krenuo u promene ali ne tako brzo kako smo mi mislili da treba, izjavila je ministarka energetike Zorana Mihajlović. Sada se događa apsurd da država daje garancije za "Srbijagas" a da se sa druge strane "ništa ne dešava", rekla je ministarka.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović najavila je da će nova vlada da odredi do kada mora doći do reformisanja i promena u javnim preduzećima, među kojima su i "Srbijagas" i "Elektroprivreda Srbije" (EPS).

Mihajlovićeva je u Kragujevcu rekla da je EPS krenuo u promene "ali ne tako brzo kako smo mi mislili da treba".

"'Srbijagas' nije krenuo uopšte. Podsetiću da je knjigovodstveni kapital 'Srbijagasa' jednak nuli. Mi, kao država, hoćemo da sačuvamo to preduzeće u tom smislu da bude efikasnije i da državi obezbedi prihode i profite", rekla je ministarka energetike.

DUGOVI

Kragujevačkoj upravi zamerila je što ne izmiruje svoja dugovanja. Kragujevac i komunalna preduzeća za električnu energiju duguju 800 miliona dinara, pa bi takav nemaran odnos, rekla je Mihajlovićeva, morao da se promeni.

Dodala je da će naredna vlada jasno da odredi do kada mora da dođe do finansijske i organizacione konsolidacije.

"Po našem mišljenju je to sasvim sigurno do kraja 2014. godine i tada moramo da pričamo sasvim drugačije o Srbijagasu", rekla je Mihajlovićeva.

Prema njenoj oceni, sada se događa apsurd da država daje garancije za "Srbijagas" a da se sa druge strane "ništa ne dešava".

"To je dovosmerna ulica", rekla je Mihajlovićeva i zaključila da i jedni i drugi moraju da rade.

Ministarka Mihajlović razgovarala je u Kragujevcu sa građanima koji su nezadovoljni računima za struju i grejanje.

Najviše pritužbi, rekla je ministarka, Kragujevčani su imali na visinu računa za grejanje pa će sa predstavnicima "Energetike" u narednih desetak dana pokušati da reše probleme.

"Kragujevačka 'Energetika' nov sistem naplate uvela je u jeku grejne sezone, što Ministarstvo nije podržalo", naglasila je Mihajlovićeva, dodajući da će obračunavanje instalirane snage, koje je višestruko uvećalo račune Kragujevčana, biti preispitano, ali i poslovanje firme koja je prošlu godinu završila sa gubnitkom od dve i po milijarde dinara.

Mihajlovićeva je dodala da su toplane u nadležnosti lokalnih samouprava što ponegde predstavlja problem.

Kragujevačko preduzeće "Elektrošumadija" pozvalo je potrošače električne energije da danas, u direktnom razgovoru sa ministarkom energetike, razvoja i životne sredine Zoranom Mihajlović iznesu svoje probleme.


REŠITI PROBLEM DEPONIJE U USTANIČKOJ

Ministarka Zorana Mihajlović zatražila je od Privremenog organa Beograda da reši problem deponije smeća koja se nalazi u Ustaničkoj ulici ispred broja 244v.

U pismu Privremenom organu Beograda, ministarka je istakla da su joj se nedavno na prijemu u Skupštini grada obratili građani Zvezdare i upoznali je sa tim problemom.

"Sugrađani sa Zvezdare upoznali su me sa time da se u Ustaničkoj ulici, ispred broja 244 v, već dve godine nalazi deponija smeća koju niko nikada nije uklonio. Poslali su mi i pismo sa molbom da se deponija ukloni", navela je Mihajlovićeva.

Porazna je činjenica, dodala je, da se u milionskom gradu, evropskoj metropoli, niko dve godine nije bavio ovim slučajem.

Нема коментара:

Постави коментар