среда, 12. фебруар 2014.

Wall Street: Yellen potaknula ulagače, indeksi skočili više od 1%

Wall Street: Yellen potaknula ulagače, indeksi skočili više od 1%


NEW YORK - U utorak su na Wall Streetu cijene dionica snažno porasle jer je Zastupnički dom Kongresa podržao povećanje državnog zaduživanja i jer je predsjednica Feda Janet Yellen poručila da planovi središnje banke o smanjenju poticaja ostaju nepromijenjeni.

Dow Jones ojačao je 1,22 posto, na 15.994 boda, dok je S&P 500 porastao 1,11 posto, na 1.819 bodova, a Nasdaq indeks 1,03 posto, na 4.191 bod.

Cijene dionica porasle su četvrti dan zaredom jer je Zastupnički dom Kongresa jučer podržao prijedlog povećanja razine dozvoljenog državnog zaduživanja, nakon što su republikanci odustali od svojih zahtjeva.

Premda još preostaje rasprava u Senatu, to je korak naprijed u rješavanju problema koji je mogao ponovno dovesti do obustave rada saveznih službi, kao u listopadu prošle godine, zbog manjka novca u državnoj blagajni.

Ulagače je ohrabrila i predsjednica Feda Janet Yellen, koja je u izvješću Kongresu o monetarnoj politici i situaciji u gospodarstvu kazala kako će središnja banka zadržati strategiju postupnog smanjenja programa kupnje obveznica.

„Nitko zapravo nije očekivao probleme u Kongresu oko daljnjeg zaduživanja države, niti je itko sumnjao u nakane Feda. No, očekivanja su jedno, a same odluke nešto sasvim drugo. Stoga su svi odahnuli nakon što su te neizvjesnosti uklonjene", kaže John Carey, portfelj menadžer u fondu Pioneer Investment Management.

Fed je u prosincu prošle godine smanjio programe kupnje obveznica za 10 milijardi dolara, a to isto učinio je i u siječnju. Ti programi tzv. kvantitativnog popuštanja monetarne politike mogli bi biti sasvim ukinuti do kraja ove godine.

Premda time tržišta dionica gube veliku podršku jer će se smanjiti priljev svježeg jeftinog novca, koji je poticao rast cijena, smanjenje tih poticaja znači također da čelnici Feda vjeruju da je gospodarstvo dovoljno snažno i da mu takvi monetarni poticaji nisu više potrebni.

Zahvaljujući tome, jučer su porasle cijene dionica u svih 10 sektora S&P indeksa.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,23 posto, na 6.672 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 2,03 posto, na 9.478 bodova, a pariški CAC 1,09 posto, na 4.283 boda.

Нема коментара:

Постави коментар