понедељак, 17. фебруар 2014.

Azijska tržišta: Indeksi porasli, vratio se apetit za rizikom

Azijska tržišta: Indeksi porasli, vratio se apetit za rizikom


Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle jer se ulagačima vratila sklonost prema rizičnijim investicijama, nakon što se situacija na tržištima u razvoju stabilizirala. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,5 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji, Šangaju, Singapuru i Hong Kongu porasle između 0,3 i 0,9 posto.

Stoga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,7 posto. Azijske ulagače ohrabrio je rast cijena dionica na Wall Streetu u petak, unatoč slabijim nego što se očekivalo gospodarskim podacima iz SAD-a i neuvjerljivim poslovnim rezultatima kompanija.

Pozitivno na tržište utječe i stabilizacija tržišta u razvoju, koja su bila pod snažnim pritiskom od kraja siječnja zbog smanjenja poticaja američke središnje banke.

Ulagače je jutros ohrabrio i podatak o rastu kreditiranja u Kini u siječnju više nego što se očekivalo, što budi nadu da će se rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva ubrzati.

S druge strane, ulagače je na tren pokolebao podatak o rastu japanskog gospodarstva u posljednjem lanjskom tromjesečju za samo 0,3 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok se očekivao rast od 0,7 posto.

Ipak, raspoloženje na tržištu brzo se poboljšalo jer usporen rast gospodarstva znači da će japanska središnja banka nastaviti voditi izuzetno labavu monetarnu politiku.

A na valutnim tržištima euro jača prema dolaru, zahvaljujući dobrim gospodarskim podacima iz eurozone, a slabima iz SAD-a.

Jačanje gospodarstva eurozone moglo bi značiti da Europska središnja banka neće dodatno olabaviti monetarnu politiku, dok slabost američkog gospodarstva može navesti Fed da tijekom godine uspori tempo smanjenja poticajnih mjera.

Zbog toga je jutros u jednom trenutku tečaj eura dosegnuo 1,3723 dolara, najvišu razinu u tri tjedna, dok je u petak navečer iznosio 1,3690 dolara.

Dolar je oslabio i prema japanskoj valuti, pa mu je cijena skliznula sa 101,80 jena, koliko je iznosila u petak, na 101,55 jena.

I euro je oslabio prema 'japancu', pa mu je tečaj skliznuo na 139,25 jena, dok je u petak iznosio 139,40 jena.

Нема коментара:

Постави коментар