петак, 14. фебруар 2014.

Vagenkneht zatražila ukidanje evra

Vagenkneht zatražila ukidanje evra


Potpredsednik opozicione nemačke partije Levica Sara Vagenkneht zatražila je danas, neposredno pred evropski kongres svoje partije, ukidanje evra, tvrdeći da ta moneta "deli Evropu".

Zbog toga je naišla na kritiku, čak i u sopstvenoj stranci, nastaloj spajanjem naslednika bivših istočno-nemačkih komunista i WASG-stranke.

"..Evro ne funkcioniše, već deli Evropu..", rekla je Vagenkneht u intervjuu nedeljniku "Cajt" i, ocenjujući da je moguć novi monetarni sistem, žestoko kritikovala Evropsku uniju da "služi, pre svega, interesu velikih firmi i banaka".

Vagenkneht je naglasila da je njena partija protiv integracije koja urušava blagostanje većine u Evropi i da se političari, koji zastupaju takvu liniji, ne mogu nazivati prijateljima Evrope.

Ona je odbacila kritike da njena partija "nacionalistički razmišlja" i osporila da se levičari približavaju "Alternativi za Nemačku" (AfD), evropskeptičkoj partiji, koja se zalaže za ukidanje evra i koja na prošlim septembraskim saveznim izborima za dlaku nije uspela da uđe u Bundestag.

Nosilac izborne liste AfD Hans-Olaf Henkel je neoliberalni privredni lobista, koji se zalagao za niske zarade i razgradnju socijalnog sistema..., rekla je Vagenkneht, distancirajući se od te stranke i dodala da AfD ne želi socijalnu Evropu.

Kada je reč o nemačkim inostranim vojnim misijama, ona je rekla da vojnici Bundesvera nemaju šta da traže u inostranstvu.

"Evropske zemlje liferuju naoružanje u krizne oblasti i ''potpaljuju'' grđanske ratove. Tada dolaze ''potpaljivači'' i navodno žele da to gase. To nije pošteno", rekla je Vagenkneht, koja je u novom sazivu Bundestaga izabrana za treću po redu najlepšu poslanicu.

Нема коментара:

Постави коментар