четвртак, 6. фебруар 2014.

Bogićević: Divljan me napada po nalogu Miroslava Miškovića

Bogićević: Divljan me napada po nalogu Miroslava Miškovića


Beograd - Optužbe najvećeg pojedinačnog akcionara u Univerzal banci Nebojše Divljana da su tu banku uništili njeni najveći dužnici, koji su ujedno i najveći akcionari - firme Beohemija, Farmakom i Interkomerc, tako što su instalirali „svog“ direktora Dragana Tomića, koji im je onda odobravao kredite mimo zakona, prozvani biznismeni juče su negirali. Tomić i vlasnik Beohemije (najvećeg dužnika) Željko Žunić nisu odgovorili na poziv Danasa, dok su preostala dvojica ponudili sledeća objašnjenja.

Goran Perčević, vlasnik Interkomerca, koji po Divljanu duguje 1,27 milijardi dinara Univerzalu, u izjavi za naš list nije mogao da potvrdi ovaj iznos, ali je precizan odgovor obećao za danas.

- Mi godinama sarađujemo sa tom bankom i uvek smo redovno izmirivali obaveze. U probleme sa likvidnošću upali smo krajem prošle godine, investirali smo dosta, naročito u prehrambenu industriju i očekujemo da ćemo ove godine nastaviti da redovno vraćamo dugove, nakon što izađemo iz restrukturiranja i računi nam budu odblokirani - rekao je Perčević.

Vlasnik Farmakoma Miroslav Bogićević u izjavi za Danas tvrdi da Divljanove optužbe nisu tačne i da nema nikakav dug prema Univerzalu.

- Ništa ne dugujem i on to dobro zna. Zašto mene proziva? Zato što je dobio nalog od svog šefa (Miroslava) Miškovića. To je razlog. Oni su u jako dobrim odnosima. Oni sada imaju veliki problem sa Univerzal bankom jer su svi bitniji Miškovićevi partneri dobijali kredite od Univerzala i to u iznosu mnogo većem od 100 miliona evra - kaže Bogićević.

On tvrdi da olovna šljaka, kojom je izmirio deo svojih dugovanja prema Univerzalu, postoji i da se tačno zna njena cena, jer je država vršila procenu njene vrednosti.

- Univerzal meni duguje novac. Tačno je da su krediti koje mi je banka odobrila vredni 10 miliona evra, ali Divljan nije rekao da sam ja Univerzalu dao subordinirani kredit od četiri miliona evra. Ja sam učinio uslugu toj banci tako što sam od nje otkupio imovinu vrednu 540 miliona dinara da bi oni mogli da podignu kapitalnu adekvatnost, jer određena imovina nije bila uknjižena, a Narodna banka je ne priznaje dok se ne uknjiži. Meni u ugovoru piše da kredit vraćam imovinom i to Divljan dobro zna. Svi znaju da sam time Univerzalu učinio uslugu, a meni je ta banka na moje kredite naplatila kamatu od 250 miliona dinara, što nije trebalo da uradi - kaže Bogićević.

Prema njegovim rečima, dok je on na subordinirani kredit Univerzalu naplaćivao kamatu od šest odsto, ta banka je njemu davala kredite po kamati od 20 odsto.

- Sve moje aktivnosti prema Univerzalu bile su u periodu pre nego što je Dragan Tomić postavljen za direktora - dodaje Bogićević.

Na konstataciju da bi se iz toga moglo zaključiti upravo to da je on pomagao Univerzalu dok Tomić nije postao direktor, a da je od tog momenta Univerzal pomagao njemu, Bogićević tvrdi da Univerzal njemu nije nikad pomagao, jer on toj banci, kako kaže, ne duguje ništa.

Sličan je i odgovor na Divljanovu optužbu da je Farmakom od Univerzala uzimao kredite preko zakonom dozvoljenog limita i da je zato Bogićević koristio povezane firme, kao što je Basemi, da bi prikrio da se radi o istom klijentu.

- Laže! - tvrdi Bogićević - Čak i da nema kredita koji sam ja dao Univerzalu, mogao sam da uzmem te zajmove. Šta to znači, da ja nisam mogao da uzmem kredite, a drugi su imali veće kredite od mene. Divljan to dobro zna - tvrdi Bogićević.

Ti drugi, koji su imali veće pozajmice su Beohemija i Interkomerc, s tim što Divljan tvrdi da su nezakonito veliki krediti odobravani svim trima kompanijama.

Vlasnik Farmakoma tvrdi i da je Divljan pokušavao da preuzme Univerzal tako što je pretio članovima Upravnog odbora „objavljivanjem svega u novinama“, tražeći od njih da podnesu ostavke kako bi on na njihova mesta postavio svoje ljude. Kako kaže, jedan član je pristao, drugi nije.

U izjavi za Danas, Bogićević priznaje da je firma Basemi njegova i da je on vlasnik 9,8 odsto akcija Univerzala: 4,9 odsto preko Farmakoma i još toliko preko Basemija. Uprkos tome, na pitanje zašto je Univerzal propao, Bogićević tvrdi da ne zna.

- Sve banke u Srbiji su u problemu, kao i banke u svetu - kaže ovaj biznismen, ponavljajući optužbu da je jedan novinski članak prouzrokovao pad Univerzala. Iz te banke je u nekoliko dana posle spornog teksta povučeno tri miliona evra depozita, što je i guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković podvukla kao okidač koji je doveo do gašenja banke, nazvavši tekst „verovatno naručenim“. Međutim, Univerzal je imao oko 85 miliona evra osiguranih depozita i još oko 115 miliona neosiguranih, tako da pomenuta tri miliona svakako nisu mogla dovesti do kraha te institucije.

Podsetimo da je i list Danas pisao o problemima Univerzala i još 8. decembra prošle godine prvi upozorio na drastičnu potkapitalizovanost te banke, nedelotvornost propisanih mera centralne banke i opasnost da će poreski obveznici morati da plaćaju i njene gubitke, što se na kraju i desilo.

Kako smo tada pisali: „Iako je veoma ozbiljna potkapitalizovanost Univerzal banke konstatovana još krajem juna, NBS do sada nije preduzela nikakve oštrije mere prema toj banci. Ovakvo strpljenje centralne banke je prilično neočekivano ako se imaju u vidu kritike koje je trpela zbog toga što nije na vreme uočila probleme u Agrobanci i što je čekala da ta banka izgubi praktično sav kapital pa da tek onda uvede prinudnu upravu. Tada se postavljalo pitanje političkih motiva zbog kojih je NBS oklevala da vidi i reši problem u Agrobanci, a nema sumnje da bi se slična pitanja postavila i sada, ako bi situacija u Univerzalu eskalirala“.

Dva meseca kasnije, situacija je eskalirala. Sa 1,8 milijardi dinara regulatornog kapitala u maju, Univerzal je, kako je objavio Divljan, spala na to da sada ima negativan kapital. Dakle, Agrobanka se ponovila, uprkos tome što je Tabakovićeva izjavila da je Univerzal zatvorila jer nije smela da dozvoli da joj se ponovi Agrobanka. I sada, kao i tada, građani Srbije plaćaju račun nezakonito i neodgovorno odobravanih kredita, a ovog puta ceh je, kako se navodi, bar 70 miliona evra. Tu ne ulaze izgubljeni depoziti javnih preduzeća i institucija u Univerzalu, koji su po Divljanu vredni bar šest milijardi dinara (oko 60 miliona evra), što je takođe novac građana Srbije. Sav taj novac otišao je na račun nekolicine „privilegovanih kompanija“, kako je to formulisao Divljan.

Telekom: Nismo deponenti Univerzal banke

Beograd - Telekom Srbija juče je demantovao pretpostavke da je deponent Univerzal banke. „Kompanija Telekom Srbija nije deponent Univerzal banke pa u tom smislu nije mogla biti, niti je oštećena“, naveli su u Telekomu.

Da podsetimo, najveći pojedinačni akcionar Univerzal banke Nebojša Divljan na konferenciji za novinare je izjavio da je član Izvršnog odbora Telekoma koji je istovremeno bio i u Upravnom odboru te banke, pomogao da ona dobije određene depozite. Iz toga je u objavljenom izveštaju zaključeno da je Telekom „možda bio jedan od deponenata“. Kompanija je sada to zvanično demantovala. N. D.

Ispravka

U jučerašnjem tekstu pod nazivom „Beohemija, Farmakom i Interkomerc „potopili“ Univerzal banku“ u poslednjoj rečenici izjava najvećeg pojedinačnog akcionara Univerzal banke Nebojše Divljana slučajnom greškom je potpisana prezimenom izvršnog direktora za finansije Telekoma Srbije i člana Upravnog odbora Univerzal banke Milenka Dželetovića. Zbog nenamerne greške izvinjavamo se gospodinu Dželetoviću, autoru izjave gospodinu Divljanu, kao i čitaocima. E. D.

Perčević: Ne znam koliki je moj udeo

Upitan koliki je njegov vlasnički udeo u Univerzalu kada se saberu sva povezana lica, Perčević je konstatovao da je pitanje „šta su sve povezana lica“ i dodao da ne zna napamet tačno koliki je njegov udeo. Ovaj biznismen je obećao da će nam taj podatak dostaviti danas.

Odgovornost

Da li će biti istrage i krivičnih prijava ne zna se, ali će to nesumnjivo pokazati da li u Vladinoj borbi protiv korupcije i dalje postoje nedodirljivi finansijeri ili je borba protiv kriminala ipak iskrena.

Ne zna se ni da li će biti drugih posledica. Propast Agrobanke posredno je koštala funkcije tadašnjeg guvernera NBS Dejana Šoškića i neposredno viceguvernera zaduženog za kontrolu banaka Mire Erić Jović. Istragu oko Agrobanke odmah su poveli specijalno Tužilaštvo za organizovani kriminal i Uprava kriminalističke policije, a da li će ove institucije tako postupiti i u slučaju Univerzala ili ovu banku neće dirati, tek ćemo videti.

Takođe ćemo tek videti i da li će Đorđe Jevtić, direktor Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama zbog Univerzala morati da ode sa te funkcije, kao što je Mira Erić Jović morala zbog Agrobanke. I da li će Jorgovanka Tabaković podneti jednak teret odgovornosti jer je dopustila da sav kapital Univerzala bude pojeden pre nego što je konačno ugasila tu banku, kao što je Šoškić podneo jer je to isto dozvolio u slučaju Agrobanke.

Univerzal je četvrta banka u Srbiji koja je zatvorena o trošku poreskih obveznika. Prema Fiskalnom savetu, građanima je do sada ispostavljen račun od 800 miliona evra (pre Univerzala), a ima procena da će do kraja ove godine cifra premašiti milijardu. Pre Univerzala odlukom Ministarstva finansija ugašena je Privredna banka Beograd (u kojoj su među dužnicima opet Farmakom, Intekomerc i Beohemija), što je građane koštalo 100 miliona evra. Pre njih, katanac je stavljen i na Agrobanku i Razvojnu banku Vojvodine.

Нема коментара:

Постави коментар