петак, 28. фебруар 2014.

Niže kamate na minus, slede kartice

Niže kamate na minus, slede kartice


Unikredit banka je odlučila da obori svoju kamatu na dozvoljeni minus sa 32,22 odsto na 24,9 odsto. Sada ova italijanska i domaća AIK banka sa 24,37 odsto imaju najniže kamate od svih ostalih velikih banaka u Srbiji.

Pozajmica po tekućem računu se pod povoljnijim kamatama može uzeti i u Alfa banci, gde iznosi 26,47 odsto, Hipo-Alpe-Adrija banci po 26,27 odsto i Vojvođanskoj banci koja nudi 27,24 odsto na godišnjem nivou.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković najavila je sinoć da će bankama preporučiti da snize kamate i na kreditne kartice. Kamate za ove usluge sada dostižu i 34 odsto godišnje.

Posle objavljivanja spiska banaka sa iznosima kamata koje zaračunavaju na dozvoljeni minus, na sajtu Narodne banke Srbije sada građani mogu bolje da procene u kojoj banci će se zadužiti. Do sada su kamate u proseku bile od 28 do 45 odsto godišnje. Poređenja radi, u Evropskoj uniji ova kamata je 7,9 odsto, u Hrvatskoj 11,39 odsto, a u Makedoniji 11,2 odsto.

Za bankare, kod nas pozajmica po tekućem računu je odličan izvor zarade. U Srbiji 4,6 miliona građana ima 6,8 miliona tekućih računa, a iznos dozvoljenog minusa je 47,5 milijardi dinara. Neke banke odobravaju dozvoljeni minus u visini jedne plate, dok ima onih koji nude i do tri zarade.

S obzirom na to da referentna stopa NBS ima silazni trend i na nivou je od 9,5 odsto, kao i da je inflacija na niskom nivou, stekli su se uslovi da banakari koriguju svoje marže. S druge strane centralna banka im je omogućila da bez dodatnih troškova i potpisivanja aneksa ugovora obave smanjenje.

Prema podacima koje je NBS objavila ove nedelje, najveću kamatu na dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu na godišnjem nivou imaju Eurobanka od 38,25 odsto, zatim Poštanska štedionica od 36,75 odsto i Banka Inteza od 36,3 odsto.

Najmanju kamatu na dozvoljena prekoračenja imaju JUBMES banka od 16,84 odsto, zatim Dunav banka od 20,55 i KBC banka od 23,72 odsto.

Нема коментара:

Постави коментар