петак, 14. фебруар 2014.

VREDI ZNATI: KASKO ČUVA AUTOMOBIL I OD OLUJA I LEDENICA

VREDI ZNATI: KASKO ČUVA AUTOMOBIL I OD OLUJA I LEDENICA


Samo vozači koji imaju uplaćeno kasko osiguranje vozila, mogu da se nadaju naknadi štete ako su njihovi automobili oštećeni u snežnoj mećavi, oluji ili zbog ledenica. Svi ostali moraće popravke da plate iz svog džepa, pišu Novosti.

Ivan Stojanović, iz Viner štetiše osiguranja, objašnjava da polisa obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti pokriva odgovornost vlasnika za štetu koju je upotrebom motornog vozila pričinio trećim licima. Troškove koje bi inače platio osiguranik, u tom slučaju plaća osiguravajuća kuća. Tako da oštećenja nastala od leda i snega ne potpadaju pod ovu polisu osiguranja.

JOŠ PROCENJUJU
Osiguravajuće kuće još nemaju definitivnu procenu koliko njihovih osiguranika će prijaviti štetu koju je napravila snežna mećava. Svi  sagovornici ističu da njihovi kasko osiguranici proteklih dana prijavljuju štete nastale zbog snega, leda, oluje. Ivan Stojanović iz Viner štetiše osiguranja ističe da odštetni zahtevi postoje, i da je uglavnom reč o saobraćajnim nezgodama nastalim kao posledica loših vremenskih uslova. - Vozila koja poseduju polisu potpunog kasko osiguranja osigurana su u slučaju šteta usled oluje, grada ili pada ledenica - objašnjava Stojanović.

- Osiguraniku se nadoknađuje iznos stvarne štete koju je pretrpeo, odnosno iznos potreban da se vozilo vrati u prvobitno stanje, ali ne više od ugovorene sume osiguranja.

Nataša Đurđević iz Delta Đenerali osiguranja ističe da su potpunim kasko osiguranjem u ovoj kući pokrivene štete koje nastanu kao posledica pada snega i leda na vozilo, kao i štete koje su posledica oluje, što podrazumeva vetar minimalne brzine 62 kilometara na čas.

Vladimir Pavlović, iz AS neživotnog osiguranja, za Novosti ističe da se limit pokrića u slučaju nastanka štete ne utvrđuje pojedinačno za svaki ugovoreni rizik, poput saobraćajne nezgode, krađe, oluje ili grada.

Prilikom zaključenja ugovora o osiguranju na polisi se utvrđuje suma osiguranja koja predstavlja limit pokrića i maksimalnu moguću obavezu osiguravača, bez obzira na uzrok štete.

Štete nastale usled snežnog nevremena prijavljuju se na isti način kao i ostale. U svrhu ostvarenja naknade iz kasko osiguranja po ovom osnovu, potrebno je da osiguranik omogući pregled oštećenja nastalih na vozilu nakon čega može pristupiti otklanjanju štete.

Нема коментара:

Постави коментар