среда, 12. фебруар 2014.

SAD: Najveća razlika u istoriji između diplomiranih i onih bez diplome

SAD: Najveća razlika u istoriji između diplomiranih i onih bez diplome


Razlika u zaradama između mladih Amerikanaca sa i bez fakultetske diplome dostigla je najviši nivo u poslednjih pola veka, što pokazuje rastuću vrednost fakultetskog obrazovanja uprkos rastućim troškovima studiranja, pokazuje najnovije istraživanje.

Mladi Amerikanci samo sa diplomom srednje škole zarađuju u proseku 62 odsto iznosa tipične plate zaposlenog sa diplomom. Ovaj podatak pokazuje dalji trend rasta razlike, dok je najviša vrednost diplome srednje škole bila 1965. godine, čak 81 odsto u odnosu na zaradu 'fakultetlija'.

Računajući u dolarima, mladi stručnjak sa diplomom između 25 i 32 godine starosti koji radi puno radno vreme zarađuje u proseku oko 17.500 $ godišnje više u odnosu na onog sa diplomom srednje škole ($45,500 u odnosu na $28,000), dok je 1965. godine razlika bila tek 7.449 $.

Analiza Pew Research Center-a pokazuje rastuće ekonomske poteškoće za mlade Amerikance koji nisu u mogućnosti da završe neki od (sve skupljih) fakulteta. Rezultati ankete pokazuju da Amerikanci samo sa srednjom školom najčešće žive u siromaštvu i nisu zadovoljni svojim zaposlenjem, ukoliko u uopšte i zaposleni.

S druge strane, čak 90% fakultetlija između 25 i 32 godine smatra da im se završavanje fakulteta isplatilo, ili će se isplatiti u budućnosti. Čak i među dve trećine mladih koji su uzeli kredit ili neku drugu vrstu zaduženja kako bi diplomirali, čak 86 odsto smatra da će im se diploma isplatiti.

Ipak, nije problem što je porasla vrednost fakultetske diplome, već analize pokazuju da je pala vrednost posedovanja srednjoškolske diplome, što se uklapa u upozorenja ekonomista o rastućim razlikama između bogatih i siromašnih.

Нема коментара:

Постави коментар