среда, 2. април 2014.

Banke uplaćuju i vanrednu premiju

Banke uplaćuju i vanrednu premiju


Agencija za osiguranje depozita saopštila je da se time obezbeđuju dopunski prihodi za rad Fonda za osiguranje depozita, tako da će godišnji priliv po osnovu naplate redovne i vanredne premije osiguranja depozita iznpositi 0,6 odsto u odnosu na ukupne osigurane depozite u bankama.

Agencija je podsetila da osigurava depozite građana, preduzetnika, kao i mikro, malih i srednjih preduzeća do iznosa od 50.000 evra.

U slučaju da se nad domaćom bankom pokrene postupak stečaja ili likvidacije, Agencija osiguranim deponentima te banke isplaćuje njihove depozite, uvećane za dospelu kamatu, do iznosa od 50.000 evra.

Novac za te namene obezbeđuje se naplatom premije osiguranja od banaka, iz donacija, iz budžeta Srbije, zaduživanjem u zemlji i inostranstvu, naplatom potraživanja iz stečajne ili likvidacione mase i drugih izvora.

Svetska banka je za rad Fonda za osiguranje depozita odobrila kredit u iznosu od 200 miliona dolara, a predstoje pregovori s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o kreditu iz predostrožnosti (po potrebi) Agenciji za osiguranje depozita od 200 miliona evra.

Agencija za osiguranje depozita je saopštila i da razmatra uvođenja naplate premije na osnovu procenjenog rizika poslovanja svake banke pojedinačno.

"Očekivani dugoročni efekti ovih finansijskih aranžmana posebno se odnose na održavanje i jačanje stabilnosti finansijskog i bankarskog sistema, a time i makroekonomske stabilnosti, što bi uticalo na rast ukupnih depozita i jačanje potencijala banaka u Srbiji", istakla je Agencija.

U poslednje dve godine u stečaj su otišle tri državne banke - Razvojna banka Vojvodine, Agrobanka i Privredna banka Beograd, i privatna Univerzal banka, što je državu, po osnovu isplate njihovih depozita, koštalo oko 800 miliona evra.

1 коментар:

  1. Здраво и добредојдовте во Spotcap Global Financial Services, Моето име е Клаудија Клајн, јас сум заемодавател, а исто така и финансиски консултант. Нудам секаков вид на услуги за заем

    Дали имате потреба од финансиско засилување? Дали ви треба заем за различни намени? ако вашиот одговор е да, ќе ве советувам да ја контактирате мојата фирма преку | spotcapglobalservices@gmail.com | или испратете текстуална порака на WhatsApp преку: +31642117819 | и имајте заем на вашата сметка во рок од 24 часа бидејќи обезбедуваме одлични услуги за заем низ целиот свет.

    Ние нудиме секакви услуги за заем (личен заем, деловен заем и многу повеќе), нудиме и долгорочни и краткорочни заеми, а исто така можете да позајмите до 15 милиони евра и даваме заеми со ниска каматна стапка од 3% годишно. Мојата компанија ќе ви помогне да постигнете различни цели со широк спектар на производи за заем.

    Го признавам фактот дека добивањето легитимен заем отсекогаш бил огромен проблем За поединците кои имаат финансиски проблем и им треба решение за тоа, на многу луѓе им е толку тешко да добијат капитален заем од нивните локални банки или други финансиски институции поради висока каматна стапка, недоволен колатерал, сооднос на долг кон приход, низок кредитен резултат или други причини

    Нема повеќе време на чекање или стресни посети на банка. Нашата услуга е достапна 24/7 - можете да добиете заем и да ги завршите вашите трансакции кога и каде ви треба

    Обезбедуваме 24-часовни услуги за заем од светска класа. За прашања / прашања? - Испрати е-пошта до | spotcapglobalservices@gmail.com | или испратете текстуална порака на WhatsApp преку: +31642117819 | & Добијте одговор веднаш

    Вашето семејство, пријателите и колегите не треба да знаат дека немате готовина, само пишете ни и ќе добиете заем.

    Вашата финансиска слобода е во ваши раце!!

    ОдговориИзбриши