среда, 2. април 2014.

Račune ne plaćaju ni koji imaju

Račune ne plaćaju ni koji imaju


Danas je teže naplatiti robu ili uslugu, nego je isporučiti, kaže Madžar.

"Sama vlada, koja treba da je garant ispunjenja ugovornih odnosa, sama ih urušava, država nam je najveći dužnik, pa nije čudo da nam je cela privreda ogrezla u neplaćanju i dugovima. Danas ne plaćaju račune ni oni koji nemaju, ali ni oni koji imaju novca, jer je platiti ili ne platiti za ono što si dužan postala stvar nezakonitog imperativa i poslovne politike, čime se dosta manipuliše", objašnjava Madžar.

Predložen Zakon o radu je tako nakaradan i naopak da ga treba menjati, kaže Ljubomir Madžar. Taj zakon pogađa one kojima je kod nas najteže, a to su oni koji nemaju nikakvog radnog mesta. Dakle, kreatorima ekonomske politike preporučio bih da krenu sa tim i da to bude među prvim aktivnostima vlade.

Nova vlada mora konačno hitno da sredi budžet. Taj naš deficit, koji je planiran na nivou od 7,1 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) mogao bi čak i da bude veći, iako zakon propisuje maksimum od 4,5 odsto. To je još jedan skandal, država na tako drastičan način krši zakon koji je sama donela. Javni dug i državni deficit su u sledećoj liniji prioriteta, pa slede subvencije i njihovo preispitivanje.

Kada bih ja savetovao državu, dodaje naš sagovornik, prvo bih rekao da ukinu neke stvari, pre svega subvencije, a nije ih trebalo ni uvoditi.

"Subvencije koje je davala naša država su nepotrebne, krajnje štetne i veoma diskriminatorne. Pojedinim investitorima plaćano je po 10.000 evra za otavranje jednog radnog mesta, a drugi ne dobijaju ništa, nego još izdvajaju sredstva za subvencionisanje konkurenata", ocenjuje Madžar.

Bolna tačka domaće ekonomije su i javna preduzeća, odnosno 153 firme u restrukturiranju, gde se na vrlo skup način održavaju radna mesta, uključujući i Železaru u Smederevu.

Ovde je bilo mnogo jeftinije da se odobre pare iz budžeta, nego da se upali „visoka peć“, jer da je to bilo profitabilno, odavno bi to uradio „Ju-Es stil“, ne bi prepustio nekome drugom. Pred vladom je konačno i završavanje privatizacije, naročito kod firmi koje nemaju nikakvu budućnost.

Нема коментара:

Постави коментар