среда, 2. април 2014.

ŠTA REĆI NA NEZAKONITA PITANJA NA RAZGOVORU ZA POSAO

ŠTA REĆI NA NEZAKONITA PITANJA NA RAZGOVORU ZA POSAO


Odgovoriti na trik pitanja poslodavca na razgovoru za posao je teško, ali je još teže izboriti se sa pitanjima koja zadiru u vašu privatnost. U nezakonita pitanja spadaju sva ona pitanja koja se odnose na vaš porodični život, nacionalnost, seksualno opredjeljenje, religiju i sve drugo što je isključivo vaša privatna stvar.

Poslodavci umeju da postave neka od ovih pitanja ne bi li otklonili uglavnom legitimne strahove vezane za, recimo, pouzdanost kandidata, piše Bizlife. Kako da iskreno, ali ne i direktno, odgovorite na ova pitanja, a da istovremeno ostavite utisak osobe koja je potpuno predana dobijanju posla?

Stručnjaci Centra za razvoj karijere, Univerziteta u San Francisku savetuju da najpre proverite koliko ste osetljivi na ovakva pitanja i na koji način planirate da se nosite sa istim.

Ukoliko odaberete da odbijete da odgovorite na postavljeno pitanje zbog toga što je neumesno, osećaćete se bolje, ali posao sigurno nećete dobiti.

Suprotno tome, ukoliko progutate svoj ponos i odgovorite na pitanje, posle toga ćete se sigurno osećati loše, ali ćete sasvim sigurno ostati u trci za radno mesto.

Dok je prema mišljenju stručnjaka najbolje rešenje ovog problema upravo zlatna sredina između prethodna dva odgovora - ne odgovarajte direktno na postavljena pitanja, nego na zabrinutost poslodavca koja se iza njih krije.

Pogledajte neke od primera

Pitanje: „Planirate li da sklopite brak u skorijoj budućnosti?“
Odgovor: „Moj privatni život neće biti smetnja poslovnom.“

Pitanje: „Kada planirate potomstvo?“/ „Imate li dece?“
Odgovor: „Planiram da gradim karijeru nezavisno od planova da podižem porodicu.“

Pitanje: „Kakvog ste zdravstvenog stanja?“
Odgovor: „Ne postoji zadatak u opisu oglašenog posla koji nisam u mogućnosti da obavim.“

Pitanje: „Kada planirate da se penzionišete?“
Odgovor: „Moja karijera i potreba da radim i zaradim su prioritet u mom životu i ne vidim da će se, što se toga tiče, išta promeniti u skorijoj budućnosti.“

Ukoliko ne možete sa sigurnošću da procenite zbog čega vam poslodavac postavlja neko pitanje, nemojte se ustručavati da ga zamolite da vam objasni razloge zbog kojih vas tako nešto pita, jer vrlo je važno da i sami razumete eventualni budući posao i proverite da li ste zaista u mogućnosti da odgovorite na sve njegove izazove, prenosi Bizlife.

Нема коментара:

Постави коментар