среда, 2. април 2014.

Na razne subvencije potrošeno čak tri milijarde evra

Na razne subvencije potrošeno čak tri milijarde evra


Najviše para kroz podsticaje, podelila je Kancelarija za evropske integracije, čak 275,62 milijarde dinara. A reč je o 347 pojedinačnih podsticaja.

Više od 360 milijardi dinara, odnosno oko 3,1 milijardu evra, isplaćeno je u Srbiji tokom protekle godine na ime raznih podsticaja regionalnog razvoja, što je za 102 milijarde dinara više u odnosu na 2012.

Podaci Agencije za privredne registre pokazuju da među korisnicima ovog novca ima preduzeća, preduzetnika, poljoprivrednih gazdinstava, raznih agencija, a među podsticajima ima raznih subvencija, povratnih i bespovratnih, zajmova, regresa i međunarodne pomoći.

Najviše, čak 105,29 milijardi dinara, koristila je državna uprava. Još 104,37 milijardi bilo je namenjeno velikim kompanijama, dok su mala i srednja preduzeća utrošila 53 milijarde.

Podsticaji opštinama iznosili su 23 milijarde, a poljoprivredna gazdinstva dobila su 16 milijardi dinara.

Većina toga moraće da se vrati, jer nisu svi podsticaji bespovratni. Podaci Registra mera i podsticaja regionalnog razvoja pokazuju da je čak 264 milijarde dinara plasirano kroz kredite.

Među bespovratnim sredstvima, koja iznose ukupno 77,3 milijarde, nalazi se i međunarodna razvojna pomoć i bespovratne subvencije.

Najviše para kroz podsticaje, podelila je Kancelarija za evropske integracije, čak 275,62 milijarde dinara. A reč je o 347 pojedinačnih podsticaja.

Preko Ministarstva finansija išlo je 16,6 milijardi dinara za 2.225 podsticaja, u koje su uključeni i oni za poljoprivredna gazdinstva, pošto se njima novac u celosti isplaćivao iz Trezora.

Fond za razvoj realizovao je 994 podsticaja, a mahom je reč o kreditima pod povoljnim kamatnim stopama, u vrednosti od 14,9 milijardi dinara. Agencija za strana ulaganja i podsticaj izvoza SIEPA je zabeležila 281 podsticaj „težak“ 4,8 milijardi dinara.

Ubedljivo najviše subvencija “plasirala“ je Nacionalna služba za zapošljavanje. Kroz 13.761 podsticaj podelila je 16,6 milijardi dinara. Najteže je “kesu odrešila” Kancelarija za održivi razvoj koja je odobrila svega 15 podsticaja od ukupno 5,5 miliona dinara.

(Telegraf.rs)

Нема коментара:

Постави коментар