среда, 2. април 2014.

U Beogradu počela blokada lisicama za vozila sa stranim tablicama

U Beogradu počela blokada lisicama za vozila sa stranim tablicama


JKP "Parking servis" od 1. aprila počinje lisicama da blokira točkove vozila sa stranim registarskim tablicama za koje nije plaćen parking, a koji imaju najmanje dve neplaćene dnevne parking karte u zoniranim delovima Beograda. U Ulici Ilije Garašanina prve lisice postavljene su na vozilo sa češkim tablicama, čiji vlasnik nije platio parking.

Andrija Čupković, v.d. direktora JKP "Parking servis", kaže da se lisice neće postavljati na svaki automobil sa stranim tablicama koji dobije nalog za plaćanje dnevne karte, jer svakom može da se desi da nekada zakasni ili zaboravi da plati, već da će biti blokirana ona vozila čiji su vlasnici naparavili veliki dug i očigledno je da svesno i namerno izbegavaju plaćanje parkiranja.

– Ovi dužnici nisu turisti, već se radi o ljudima koji žive u Srbiji, a strane tablice koriste da bi izbegli plaćanje parkiranja i nemaju nameru da isplate zaostale obaveze. Vozači automobila sa domaćim tablicama koji redovno plaćaju parking do sada su bili građani drugog reda u odnosu na "strance". Na taj način uvodimo red u parkiranje i stavljamo u ravnopravan položaj vozila sa domaćim i stranim tablicama, jer u Beogradu ista pravila moraju da važe za sve. Novcem koji stranci duguju Beogradu samo u poslednje tri godine, reč je o gotovo 400 miliona dinara, mogla bi da se napravi manja podzemna garaža, a znamo da su one Beogradu neophodne da bi se rešio problem nedostatka parking mesta. Ovom prilikom podsećam i pozivam vlasnike vozila sa domaćim tablicama da iskoriste pogodnosti reprograma, koji ističe 28. aprila, i uz olakšice otplate dug za neplaćene dnevne parking karte – kaže Čupković.

U skladu sa Odlukom o javnim parkiralištima, vozači će o postavljanju lisica biti informisani obaveštenjem uz dnevnu kartu i posebnom nalepnicom upozorenja istaknutom na vetrobranskom staklu automobila, kako ne bi pokušali da pokrenu i time oštete svoje vozilo. Blokada točkova primenjivaće se isključivo na vozila sa stranim tablicama, za koje preduzeće nema mogućnost da pokrene postupak za naplatu dugovanja, dok će se za vozila sa domaćim tablicama primenjivati ista pravila kao i do sada.

Četvrtina svih naloga za plaćanje dnevnih karata izdata je vozilima sa stranim registarskim oznakama, a u poslednje tri godine kontrolori "Parking servisa" su im izdali oko 200.000 naloga. Dopunom Odluke o javnim parkiralištima, od 8. marta ove godine "Parking servis" ima pravo da zadrži vozilo dužnika protiv koga nije moguće pokrenuti postupak za prinudnu naplatu dugovanja blokadom vozila lisica na opštem javnom parkiralištu u trajanju od 24 sata i uklanjanjem vozila, na depo preduzeća, po isteku roka za blokadu.

Uslov da se uklone lisice sa automobila jeste da dužnik plati ceo dug "Parking servisu" za dnevne karte do dana kada je postavljena blokada, dok se montaža i demontaža lisica neće naplaćivati. Ukoliko se vozilo prenese na depo preduzeća nakon 24 časa od postavljanja lisica, prenos "paukom" i ležarina se, takođe, neće naplaćivati.

Postavljanje lisica uobičajena je praksa u gradovima u okruženju i Evropi, kao što su Banjaluka, Burgas, Budimpešta ili London, gde se vozila blokiraju kada nije plaćeno parkiranje. Deblokada se u pojedinim gradovima, kao što je Rijeka, naplaćuje višestruko u odnosu na cenu parkiranja, odnosno oko 9.000 dinara. U Atini se, na primer, vozačima koji ne plate parking skidaju registarske tablice.

Grad Beograd pregovara sa MUP-om o povezivanju sa informacionim sistemom pogranične policije kako nijedno vozilo sa stranim tablicama koje duguje za parkiranje ili za saobraćajni prekršaj ne bi moglo da napusti teritoriju Republike Srbije dok ne plati obaveze. Ovakav sistem postoji u mnogim zemljama Evrope.

Najveći dužnici u Beogradu u poslednje tri godine su vlasnik automobila sa registarskim tablicama SAD-a, čije dugovanje iznosi 1.726.010 dinara, i vlasnik vozila crnogorskih tablica sa dugom od 1.645.600 dinara. Prema broju naloga u poslednje tri godine, 31.541 nalog imaju vozači automobila sa crnogorskim tablicama, 27.473 naloga sa bosanskohercegovačkim tablicama, 21.336 naloga sa italijanskim tablicama, 18.891 nalog sa nemačkim tablicama, 14.615 naloga sa francuskim tablicama, 10.985 naloga sa slovenačkim tablicama, 5.571 nalog sa hrvatskim tablicama i 2.731 nalog sa makedonskim tablicama.

Нема коментара:

Постави коментар