петак, 17. април 2009.

Pojam, poreklo I pravna svojina

“Ugovor o prodaji je ugovor kojim se jedna ugovorna strana (prodavac) obavezuje da robu koju prodaje preda drugoj ugovornoj strain (kupcu), tako da ovaj stekne pravo raspolaganja, pravo svojine, a kupac se obavezuje da prodavcu plati cenu.”

Putem ugovora o prodaju vrsi se razmena robe za novac, u zakonu o obligacionim odmosima iz 1978. pravi se razlika izmedju prava raspolaganja I prava svojine, drustvena pravna lica u pravnom prometu drustvenim sredstvima imaju pravo raspolaganja a pojedinci I gradjansko pravna lica u pravnom prometu imaju pravo svojine. Ugovor o prodaji, ili kupoprodaja, void poreklo od trampe a kao takva javlja se sa pojavom novca koji preuzima ulogu opsteg ekvivalenta. Kupoprodaja je imenovan, neformalan, to jest kosensualan ugovor robnog prometa sto znaci da je za njegovu punovaznost dovoljno da seugovorne strane sporazumeju o svim bitnim elementima ugovora. Izuzetno ugovor o prodaji nepokretnosti mora biti sastavljan u pismenom formatu, a potpisi ugovornih strana moraju biti overeni od strane suda. Takodje ugovor o prodaju nepokretnosi stvari koja drustveno pravna lica stavljaju u pravni promet u okviru svog redovnog poslovanja mora biti zakljucen u pismenom formatu.

Ugovor o prodaju je dvostranoobavezan I teretan ugovor, on je po pravilu komutativan ugovor, jer je u trenutku njegovor zakljucenja poznata visina I uzajamni odnos prestacija, ali moze biti zakljuce I kao aleatoran ugovor ako to nedvosmisleno proizilazi iz volje ugovornih strana.

Нема коментара:

Постави коментар