петак, 17. април 2009.

Obaveze isporuke robe

Isporuka se sastoji iz jedne ili vise radnji koje je prodavac duzan da preduzme prema ugovoru, ili uobicajenim pravilima ponasanja, kako bi se kupcu omogucila drzavina robe. Nacin isporuke robe zavisi od toga da li je stvar pokretna ili nepokretna, bestelesna ili telesna, otuda isporuka moze biti fizicka kao fakticka ili simbolicka, ali I fiktivna. Vreme isporuke se moze ugovoriti, stranke to mugu uciniti preciziranjem datuma, odredjivanjam roka od zakljucivanja ugovora ili vezivanjem vremena isporuke za neki dogadjaj. Ako je rok odredjen okvirno a nije ugovorom predvidjen ko ce ga precizirati, to pravo pripada prodavcu. Izuzetak je ako iz okolnosti slucaja proizilazi da to pravo pripada kupcu.

Mesto isporuke robe odredjuju stranke ugovorom, ako to nije ucinjeno a nemoze se odrediti na osnovu prirode, svrhe I drrugih okolnosti posla, prodavac je duzan da robu isporuci u mestu u kojem je imao svoje sediste u vreme zakljucivanja ugovora. Ako je vreme zakljucivanja ugovora strankama bilo poznato gde se roba nalazi odnosno gde treba da bude izradjena isporuka se vrsi u tom mestu.

Kupac moze raskinuti ugovor samo ako je prodavcu ostavio naknadni rok za ispunjenje isporuke, a prodavac ni u tom roku nije isporuku izvrsio. Ako je iz prodavcevog drzanja vidno da ni u naknadnom roku nece svoju obavezu kupac moze raskinuti ugovor I bez ostavljanja tog primerenog roka za ispunjenje, isto vazi kod fiksne kupoprodaje ako je rok isporuke bitan element ugovora.

Samo postojanje krivice prodavca kao duznika u pogledu isporuke robe ne utice na postojanje docnje ali utice na obavezu prodavca da kupcu naknadi stetu. Naknada stete za slucaj neispunjenja moze se ispoljiti u vidu apstraktne I konkretne stete. Apstraktna steta se sastoji u razlici izmedju ugovorene I trzisne cene robe na dan raskida ugovora, kupac nemora dokazivati da ju je pretrpeo. Konkretnu stetu kupac dokazuje I ostvaruje kao naknadu za nju u vidu stvarne stete I izmakle koristi, odnosno u vidu kupovine radi pokrica, ukoliko je usled toga sto mu prodavac nije isporucio robu na vreme, nabavio robu na drugom mestu po vecoj ceni.

Нема коментара:

Постави коментар