петак, 17. април 2009.

Bitni elementi ugovora o prodaji

Kod ugovora o prodaji bitan element oko koga se ugovorne strane moraju sporazumeti da bi ovaj ugovor zakljucen kao ugovor robnog prometa bio vazeci jeste roba, cena nije bitan element ugovora, ako ona nije odredjena niti odredljiva, kupac je duzan da plati cenu koju je prodavac redovno naplacivao u vreme zakljucivanja ugovora, a u nedostatku ove razumnu cenu. Roba kao predmet ugovora o prodaji mora biti u prometu, ako je rec o stvarima koje su u ogranicenom pravnom prometu, one mogu biti predmetom ugovora o prodaji, ukoliko su ispunjeni zakonom propisani uslovi. U skladu sa nasim zakonom ugovor o prodaji moze da se odnosi na buducu stvar pod kojom se podrazumeva stvarkoja u trenutku zakljucenja ugovora nepostoji vec ce tek nastati.

U pogledu odredjivanja robe kao predmeta ugovora potrebno je da se ugovorne strane dogovore o njenoj vlasti a da kolicinu ukoliko je nomogu odrediti ucine odredivom, kod individualno odredjenih stvari potreba je po pravilu njihov detaljan opis. Cena se kao novcana naknada koju kupac duguje prodavcu za ustupljenu robu sastoji u novcu, ukoliko se kao ekvivalent za primljenu robu uz novac daju I neke stvari da bi bilo reci o ugovoru o prodaji neophodno je da vrednost novca bude veca ili bar jednaka vrednosti stvari.

Cena se cesto ugovara, obicno se utvrdjuje u jednom novcanom iznosu ali se mogu sporazumno odrediti I elementi na osnovu kojih ce se cene opredeliti, tada kazemo da je cena odrediva, cena moze biti I propisana, ukoliko je ugovorena veca cena od propisane kupac duguje samo iznos propisane cene.

Нема коментара:

Постави коментар