субота, 18. април 2009.

Obaveza prodavca da isporuci robu bez materijalnih I pravnih nedostataka

U sklada su zakonom o obligacionim odnosima materijani nedostaci na robi za koje prodavac odgovara treba da postoje u casu prelaska rizika sa prodavca na kupca I treba da budu znati. Nedostatak postoji, ako roba nema potrebna svojstva za njenu redovnu upotrebu ili za promet, ako roba nema potreba svojstva za narocitu upotrebu za koju je kupac nabavlja a koja je bila ili morala biti poznata prodavcu, ako stvar nema svojstva I oblike koji su izricito ili precutno ugovoreni odnosno propisani, kada je prodavac prodao stvar kaoja nije saobrazna uzorku ili modelu, osim ako su uzorak ili model pokazani samo radi obavestenja.

Prodavac nece odgovarati za nedostatke pod prvom I trecom tackom ako su oni u casu zakljucivanja ugovora bili poznati kupcu ili nisu mogli ostati nepoznati. Kupac je duzan da robu koju prima pregleda na uobicajeni nacin ili da je da drugome na pregled, cim je to prema redovnom toku stvari moguce, o vidljivim Manama duzan je obavestiti prodavca bez odlaganja odnosno kada je pregled izvrsen u prisustvu obeju strana duzan je da primedbe zbog vidljivih nedostataka saopsti prodavcu odmah. Kada roba ima skriveni nedostatak kupac je duzan da o tome nedostatku obavesti prodavca bez odlaganja.

Prava kupca u slucaju da roba ima nedostatak kvaliteta su sledeca: pravo da zahteva od prodavca da ukloni manu robe, pravo da zahteva dam u se isporuci roba bez mane, pravo da zahteva snizenje cene cime se kupac naknadno saglasava da primi robu sa Manama ali usled toga zahteva da I ekvivalentno u novcu bude srazmerno nizi, pravo na raskid ugovora. U prva tri slucaja kupac ima I ravo na naknadu stete zbog zadocnjenja, a u poslednjem slucaju ima pravo na naknadu stete zbog neispunjenja ugovorne obaveze.

Ako je prodavac isporucio kupcu robu boljeg kvaliteta kupac nije duzan da je primi osim ako ima interes da primi robu bas odredjenog kvaliteta pri tome kupac nije u obavezi da plati visu cenu. Ukoliko je prodavac robe dao kupcu vecu kolicinu od ugovorene, a kupac u razumnom roku ne izjavi da visak odbija, smatra se da je primio I taj visak, kojeg ce biti duzan platiti po istoj ceni. Kupac koji odbije da primi visak isporucene robe ima prava da trazi od prodavca naknadu za pretrpljenu stetu. Prodavac odgovara kupcu ukoliko roba ima pravini nedostatak on kupcu pruza zastitu od evikcije.

Prodavac garantuje kupcu za pravilno funkcionisanje robe, savremeni promet je doveo novi vid odgovornosti po osnovu garancije za ispravno funkcionisanje stvari. Ona postoji nezavisno od odgovornosti za materijalne nedostatke I paralelno sa njima. Nastaje po osnovu garantnog listakoji izdaje proizvodjac a pri tome obuhvata I proizvodjaca I prodavca. Prava kupca prema proizvodjacu po osnovu garantnog lista gase se po isteku jedne godine pocev od dana kada je od njega trazio popravku ili zamenu.

Нема коментара:

Постави коментар