субота, 18. април 2009.

Obaveza kupca da plati cenu

Kupac je duzan da isplati cenu kao odredjenu sumu novca u iznosu koji je ugovoren ili propisan, ako nesto drugo nije predvidjeno kupac je duzan da plati punu cenu odjednom, ukoliko drugo nije ugovoreno prilikom ugovaranja uzastopne isporuke kupac je duzan platiti cenu za svaku isporuku u casu njenog preuzimanje. Ako je dat predujam on se uracunava u cenu prvih isporuka.

Ako je u ugovoru utvrdjen rok placanja cene kupac je duzan da isplati cenu u tom roku, taj rok moze biti ugovoren pre isporuke, istovremeno sa isporukom ili posle isporuke.

Opste je pravilo da kupac duguje kamatu na cenu posle roka isplate ukoliko isplatu nije izvrsio, moguce je da se stranke sporazumeju o uslovima I visini kamate.

Kupac je duzan da izvrsi placanje u mestu koje je ugovoreno, ili u mestu koje proizilazi iz obicaja. Ako se ni tako ne moze odrediti mesto placanja, placanje se vrsi u mestu isporuka, ako se cena mora platiti u momentu isporuke to se vrsi u sedistu prodavca.

U pogledu kupceve docnje sa placanjem treba razlikovati situaciju kada je on robu primio, od situacije kada mu roba jos nije isporucena. Kada kupcu roba nije isporucena prodavac moze traziti izvrsenje ugovora u naknadnom primerenom roku I naknadu stete zbog zadocnjenja. Kad je kupcu roba isporucena prodavac nemoze raskinuti ugovor vec ima pravo da trazi ispunjene ugovora, to jest placanje cene I naknade zbog zadocnjena.

Ako prodavac bez osnovnog razloga odbije prijem kupceve obaveze placanja cene, on zapada u poverilacku docnju, ako je duznik bio u docnji njegova docnja prestaje odnosno prestaje teci kamata, dugovani iznos kupac moze u skladu o pravilima o polaganju dogovorenig iznosa poloziti na racun.

Нема коментара:

Постави коментар