четвртак, 30. јануар 2014.

Azijska tržišta: Pesimizam zbog odluke Feda

Azijska tržišta: Pesimizam zbog odluke Feda


TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale jer su smanjenje poticajnih mjera Feda i naznake usporavanja rasta kineskog gospodarstva dodatno uzdrmali tržišta u razvoju.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu gotovo 3 posto, zaronivši na najnižu razinu u dva i pol mjeseca, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu i Australiji pale između 0,4 i 0,7 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na gubitku 0,6 posto.

Jučerašnja odluka čelnika Feda o daljnjem smanjenju programa kupnje obveznica za 10 milijardi dolara, na 65 milijardi mjesečno, ponovno je izazvala previranja na tržištima u razvoju.

Premda se takav potez očekivao, ulagači su se ipak nadali da će američka središnja banka odgoditi taj potez jer je već smanjenje poticaja u prosincu za 10 milijardi dolara izazvalo povlačenje kapitala s tržišta u razvoju, zbog čega su oštro pale cijene dionica i tečajevi valuta tih zemalja.

Zemlje u razvoju pokušavaju suzbiti te trendove. Središnje banke Turske i Južne Afrike povećale su kamatne stope kako bi zaustavile odljev kapitala, a time i pritisak na njihove valute.

No, jučer je, nakon početnog oporavka, turska lira vrlo brzo izgubila gotovo sve dobitke.

Povećanje kamata u Indiji također nije dalo znatnije rezultate, pa je jutros tamošnji burzovni indeks zaronio na najnižu razinu u dva mjeseca. Indijski ministar financija poručio je stoga kako će poduzeti sve kako bi se situacija stabilizirala.

Pritisak na tržišta posljedica je i usporavanja rasta kineskog gospodarstva. Prema konačnom izvješću HSBC banke, PMI indeks industrijske aktivnosti u Kini u siječnju pao je s 50,5 na 39,5 bodova, najnižu razinu u šest mjeseci. Kretanje tog indeksa ispod razine od 50 bodova ukazuje na slabljenje aktivnosti.

Slabljenje drugog po veličini svjetskog gospodarstva loše utječe na zemlje koje uvelike ovise o izvozu u Kinu ili o izvozu sirovina, s obzirom da je Kina najveći svjetski potrošač sirovina, pa njezino slabljenje izaziva pad potražnje za njima.

Zbog previranja na tržištima u razvoju splasnula je sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama, pa su jučer oštro, više od 1 posto, pale i cijene dionica na Wall Streetu.

Pod pritiskom su i europske burze, a u tako nesigurnim uvjetima ulagači utočište za svoj kapital traže u sigurnijim investicijama.

Zbog toga jutros na valutnim tržištima jačaju japanski jen i švicarski franak, koji, doduše, nose niže prinose, ali se smatraju sigurnim utočištem u nesigurna vremena.

Zbog toga je tečaj dolara, unatoč smanjenju poticaja Feda, jutros pao na 102,45 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 103,25 jena.

Japanska je valuta ojačala i prema europskoj, pa je cijena eura skliznula s jučerašnjih 140,90 na 139,80 jena.

U odnosu, pak, na američku valutu, tečaj eura stabilno se kreće oko jučerašnjih razina od 1,3650 dolara.

Нема коментара:

Постави коментар